Bez kyslíkové masky neudělá ani krok. Úředníci ho poslali pracovat

13. červen 2012
Zprávy z

Úřady chtěly na Třebíčsku poslat do práce člověka upoutaného na lůžko. Měl začít vykonávat Veřejnou službu. Těžko uvěřitelný případ se stal ve Štěměchách.

Nikoho z úředníků zřejmě nezajímalo, že bez kyslíkové masky dotyčný člověk neudělá ani krok a že má vůbec problémy nastoupit do sanitky, aby ho odvezli do třebíčské nemocnice, když se mu přitíží. Podle úředníků měl ve Štěměchách začít dělat výkopové práce, natírat zábradlí a sít trávu.

Vše včas zarazila nezávislá starostka Štěměch Marie Báňová. „Já si myslím, že se to stalo kvůli tomu, že tendence je poslední dobou taková, že se všechno řídí přes počítače a centrální registry a vytrácejí se skuteční lidé a jejich skutečné problémy.“ Marie Báňová ani neměla tu odvahu, aby to dotyčnému nemocnému obyvateli Štěměch řekla, protože by to jeho zdravotnímu stavu ještě přitížilo, a tak raději vše začala s úředníky vyřizovat za něj.

Podle Úřad práce České republiky však obyvatel Štěměch upoutaný na lůžko nikdy na Veřejnou službu nastoupit neměl. Jde o slovo proti slovu. Zatímco starostka obce Marie Báňová Regionu sdělila, že dotyčný muž byl pro veřejnou službu vybrán s tím, že je dlouho v registru a že jde podle úředníků o nové nařízení z ministerstva, Jiří Reichl z centrály Úřadu práce České republiky tvrdí, že jméno tohoto těžce nemocného obyvatele Štěměch bylo při výběru pouze zmíněno.

0:00
/
0:00
autor: Michal Malý
Spustit audio