Barevní motýli, ještěrky a krvavec toten. Přírodní památka Kamenec je plná zajímavostí

23. srpen 2019

Náš turistický tip tentokrát míří k obci Kamenec na Rokycansku. Najdeme tu stejnojmennou přírodní památku, která je součástí rozlehlejší evropsky významné lokality. To první, čeho si ale všimnete, je úžasné ticho. Takové místo stojí za návštěvu.

Kromě louky, která je chráněná jako přírodní památka Kamenec, vás zaujme také ostrý svah nalevo. Svah se suchými trávami a kamením, ve kterém se vyhřívají ještěrky a slepýši. Když se tu budete chovat nenápadně, určitě nějakého zahlédnete.

Nejlepší je sem vyrazit za slunečného počasí. To vynikne krása zdejší přírody ještě víc. Předmětem ochrany v přírodní památce jsou hlavně motýli. Těch tu nejvíc uvidíte v květnu a počátkem června. Jde o modráska bahenního a modráska očkovaného.

Proč se tu modráskům daří?

Může za to jedna rostlina a jeden druh hmyzu. Z hmyzí říše se jedná o druh mravence. V rostlinné říši jde o symbiózu mezi motýlky a rostlinou tajemného až strašidelného názvu krvavec toten. O nic záhadného ale nejde. Možná jste i vy říkali téhle luční rostlině prostě jen kominíček. Planě rostoucí rostlina původem ze Sibiře je jediná u nás, která dokáže poskytnout potravu housenkám silně ohrožených modrásků.

Podle Petry Maškové ze základní organizace Svazu ochránců přírody je nejlepší období na pozorování ohrožených motýlků v květnu a na začátku června.

I teď, na konci léta, je tu krásně. Sem tam nějakého osamoceného motýlka přeci jen potkáte. K přírodní památce Kamenec se dostanete jednoduše z Radnic při Radnickém potoce směrem k obci Kamenec. Že jste na místě, vás upozorní informační panel.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio