Až osmdesát procent prázdných domů v jedné ulici. I tak vypadají centra některých obcí na Vysočině

11. září 2023 17:00

Obce a menší města se potýkají s vylidňováním svých center. Domy zůstávají často prázdné i několik let. Týká se to také Dolní Cerekve na Jihlavsku, kde je v ulici hned pod radnicí prázdná většina domů. Místní jí trochu hanlivě říkají ulice vdov.

Celkem je pak v obci skoro patnáct procent domů, které nejsou trvale obydlené. Jejich majitelé, kterými jsou často staří lidé, je ale nechtějí prodávat. Obci se pak prodražuje její provoz.

„Číslo 80% je velmi vysoké, ale obecně můžeme říct, že problém prázdných domů v centrech menších měst a obcí patří k viditelným problémům. Průměrná hodnota se pohybuje kolem 20%, takže je to objektivní společenský problém,“ říká o vylidňování menších obcí prorektor Ostravské univerzity a sociální geograf Ondřej Slach.

Důvodů, proč lidé domy v menších obcích opouštějí je celá řada. „Domy mají nějaký životní cyklus a je jednodušší postavit nový dům na okraji obce, než řešit renovaci staršího domu v centru. Svoji roli hrají také vlastnické vztahy a pokles nabídky služeb, které se promítají do celkové atraktivity prostoru,“ vysvětluje Ondřej Slach.

Obcím takové vylidňování a rozrůstání do okolí ale způsobuje ekonomické problémy. Pociťuje to i Dolní Cerekev. Poslechněte si reportáž.

Spustit audio