Až 75 studentů může kraj povolat do služby v nemocnicích a sociálních zařízeních

21. říjen 2020 06:00

Více než sedmi desítkám studentů zdravotnických škol může v nejbližších dnech přijít příkaz, aby šly pomoct do nemocnic. Kraj už je má připravené a čekají pouze na podpis.

Sedmdesát pět pracovních příkazů má kraj Vysočina připravených pro studenty středních a vyšších odborných zdravotnických škol. Pomáhat by měli ve zdravotnictví a sociálních provozech.

V krajských nemocnicích je totiž okolo tří set pracovníků, kteří jsou nakažení koronavirem. Školy už odevzdaly seznamy žáků a studentů, kterých se případná povinnost týká.

Poslali nám email

„Poslali nám email ze školy, že bychom mohly být dobrovolnice nebo byly bychom povinní pomáhat do institucí, které se zaměřují na sociální nebo zdravotní.“ Osmnáctiletá Kateřina studuje sociální činnost na akademii ve Světlé nad Sázavou. Patří mezi studenty, kterých by se mohl pracovní příkaz týkat.

V podobné situaci jsou desítky dalších studentů. Školy poskytly hejtmanství databáze svých posledních ročníků. Udělala to i zdravotnická škola v Havlíčkově Brodě. „Běží to tak, že si do té databáze sahají nemocnice a sociální zařízení a už mám informaci, že celá vyšší škola je angažovaná,“ popisuje ředitelka školy Naděžda Vrbatová.

Pomocné práce

Na začátku týdne se do pomoci nemocnicím zapojila první dvacítka jejích studentů. Například nemocnice v Havlíčkově Brodě má k dispozici seznam 45 dobrovolníků. „Jak z řad mediků, tak z řad studentů středních a vyšších zdravotnických škol. Někteří z nich už vypomáhají na odděleních tam, kde je potřeba pomocná práce, například sanitářů,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka jsou ale pracovní příkazy až tou poslední možností. „Je zpracovaný seznam 75 příkazů, které, pokud se studenti nedomluví v nemocnicích a sociálních zařízeních, budeme muset podepsat.“

Od středy 21. října budou moci studenti středních a vyšších škol opět chodit do nemocnic a sociálních zařízení na praktické vyučování.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související