Armáda rozprodává nepotřebný majetek

8. říjen 2012
Zprávy z

Na Třebíčsku je v nabídce i starý vojenský bunkr. Podzemní labyrint s 42 místnostmi sloužil jako záložní řídící věž pro Leteckou základnu v Náměšti. Dal se odtud řídit letecký provoz nad celou Českou republikou.

Donedávna utajené místo mezi Vícenicemi a Sedlecem je nyní v nabídce k prodeji a místní lidé doufají, že tam někdo zřídí například vojenské muzeum. „Z místních určitě nikdo, ale jsou v republice takoví nadšenci, co si to koupí,“ domnívá se obyvatelka Sedlece Jarmila Černá. Sama takový bunkr zpřístupněný veřejnosti už navštívila. „Já jsem byla letos v lázních a tam v Žacléři v podobných bunkrech běžně provázejí. Člověk si může projít jednotlivé chodby a podívat se, jak vojáci bojovali.“

plomba - bunkr

V nejbližších měsících armáda připravuje také výběrové řízení na prodej pozemků na bývalém tankodromu Rančířov, pozemků v Henčově, nebo dokonce krytu bývalé územní vojenské správy. Prodávat se budou i tzv. O-Téčka ze skladu v Rančířově. Tématem prodeje armádního majetku se zabýváme v dnešních Událostech regionu.

Vojenský bunkr - PLES
autor: Michal Malý
Spustit audio