Antivirus: Krádež účtu na sociální síti? Nebezpečí spíš pro vaše přátele než pro vás

9. říjen 2023

Zapnete si Facebook nebo Instagram, chcete na svůj účet, a nic. Není tam, nejde to, prostě neexistuje. Krádeže účtů na sociálních sítích jsou oblíbenou zálibou kyberzločinců. Proč to dělají? Jak to dělají? A jak dostat svůj účet zpátky? Nebo jak si ho nenechat ukrást? To rozebírají redaktoři pořadu Antivirus Jana Magdoňová a Jan Cibulka.

Čtěte také

„Dcera naší kolegyně nedávno přišla o svůj účet, kde měla 800 sledujících a asi 80 příspěvků, tedy nic velkého. Asi za týden se na jejích stories objevila informace, že investovala do Bitcoinů a že jí to vydělalo spoustu peněz. A její přátelé kliknou na ten odkaz a investují také,“ vypráví Jana Magdoňová.

Útočník se totiž snažil napálit její přátele. „Když vám někdo ukradne účet, je to spíš nebezpečí pro vaše přátele než pro vás.“ Trošku jiné je to ale s firemními účty, kde jsou škody větší. Na těch je často navázaná třeba platební karta kvůli reklamě.

„To znamená, že útočníci můžou nějaký svůj další podvod tlačit skrze reklamu za peníze společnosti, které hackli účet. Navíc společnost o účet může přijít, přijde o sledující a poškodí to její pověst,“ objasňuje redaktor Jan Cibulka.

Jak se kradou účty?

Čtěte také

Útočníci se k heslu nedostanou ručně, dělají to roboti. Zkouší uniklé databáze e-mailů a hesel, které si zadáme třeba do nějakého e-shopu. „To je třeba důvod, proč je důležité nedávat stejné heslo všude,“ doporučuje Magdoňová.

Když si totiž dáte stejné heslo, jako máte u sociální sítě, do nějakého e-shopu, a heslo unikne, roboti zkouší dávat kombinaci e-mailu a hesla i do sociálních sítí a tím nabourat váš účet. „Proto často může přijít o svůj účet i člověk, který si myslí, že jeho účet je úplně nezajímavý.“

Dvoufázové zabezpečení

A jak udělat, abychom o účet nepřišli? Mít nastavené například dvoufaktorové ověření – ve chvíli, kdy se přihlašujete, zadáte e-mail, heslo a následně musíte opsat kód, který třeba přijde na SMS nebo vám ho zobrazí aplikace na mobilním telefonu. „Ideálně používat správce hesel, to znamená na každém účtu mít nové, úplně jiné heslo,“ zdůrazňuje Cibulka.

A to platí i pro firemní účty, kde je také důležité hlídat, jak je to s bývalými zaměstnanci. „Někdy vám tam zůstane člověk, který už odešel, a pořád má přístup do firemního účtu a může tam udělat paseku,“ dodává Magdoňová.

Čtěte také

Obnova dlouho trvá

Když už o účet přijdeme, tak bychom měli v první řadě varovat přátele, že z účtu můžou chodit nějaké podvodné nabídky. Případná obnova účtu totiž bude docela dlouho trvat, třeba týdny, někdy měsíce.

Je potřeba kontaktovat danou sociální síť a projít procesem – vyfotit svůj občanský průkaz, potvrdit e-mail. „Pokud jste ale přišli i o přístup k e-mailu, který na sociální síti máte nastavený, tak máte víceméně smůlu a neobnovíte pravděpodobně vůbec nic,“ uzavírá Cibulka.

Spustit audio

Související