Antisemitismu na českých pultech. O kontroverzní tituly se zajímá policie

25. únor 2020

Několik českých e-shopů prodává knihy s antisemitskou tematikou. Jde především o tituly Jedovatá houba nebo Mírové dílo Adolfa Hitlera, které se otevřeně hlásí k protižidovské agitaci.

V popisu knihy se píše, že jde to klasické antisemitské dílo německé nacionálněsocialistické osvěty. Na její prodej upozornil na svém Twitteru novinář Jakub Szánto.

Českem se šíří další nacistické škváry a internetové obchody jsou neschopné odlišit, co prodávat a čím se naopak podílejí na porušování zákona.
Jakub Szánto

Jde o knihu, kterou v roce 1938 napsal německy novinář Ernst Heimer. Postava matky v ní popisuje, že stejně jako existují jedovaté a jedlé houby, tak existují dobří a zlí lidé. Radí například, že Žida lze poznat podle odporného nasládlého zápachu. V knize se zmiňují i další nelichotivé atributy - například že pohled Žida je číhavý a bodavý a že se z něj okamžitě dá rozpoznat, že Žid je špatný a prolhaný člověk.

Knihy se prodávají již několik let

Vydavatelství Guidemedia vydání hájí tím, že jde o historické texty. Zarážející zůstává, že kniha, kvůli které se rozhořela debata o antisemitismu v českých knihách, nevyšla před pár týdny, ale je na trhu k dostání už tři roky.

Čtěte také

K situaci se vyjádřila historička Muzea romské kultury v Brně, Anna Míšková.

Myslíte si, že knihy tohoto typu podněcují ke xenofobii?

Knihy tohoto typu rozhodně společnosti nepomáhají k tomu, aby byla více tolerantní. Naopak podporují stereotypy a mohou vést až k nenávistnému chování. Zvláště v okamžiku, kdy se to týká právě dětských knih, kdy tyto stereotypy předsudky a pocity, že některá skupina obyvatelstva je horší než jiná, jsou předkládány už malým dětem.

Evidujete jako historička narůst xenofobie a antisemitismu ve společnosti?

Já bych neřekla přímo nárůst, rozhodně je ale téma hodně viditelné a probírané v médiích. To, která skupina je momentálně tou nenáviděnou, se pochopitelně mění. Byla tu velká vlna nenávisti vůči imigrantům. Co se Romů týče, vůči nim je tu nelibost už po několik staletí.

Dvojice vydavatelů byla už v minulosti obviněna z popírání, zpochybňování a ze schvalování genocidy, a to v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy. Nejvyšší soud ale nakonec vydavatele zprostil obžaloby s tím, že kniha shrnuje originální historické texty.

Žalobu podává Pražská židovská obec

Nyní trestní oznámení zvažuje i Pražská židovská obec. Za ni se pro O Roma vakeren vyjádřil její předseda František Bányai:

Podali jsme trestní oznámení. Kromě obce jsem se k němu připojil já, jako fyzická osoba, stejně tak náš tajemník a očekává se, že se budou postupně připojovat další osoby, které se vydáním této knihy cítí poškozeny.

Tituly jako Jedovatá houba nebo Mírové dílo Adolfa Hitlera se tak začala zabývat policie.

autoři: Iveta Demeterová , Rena Horvátová
Spustit audio