Anna Slováčková: Důležité je, jak se k nemoci postavíte

9. prosinec 2019

Zpěvačka a herečka Anna Julie Slováčková je dcerou slavných rodičů Felixe Slováčka a Dády Patrasové. V současné době bojuje Anna s nádorovým onemocněním. Překonávat zdravotní problémy jí pomáhá především práce. Zpívá v muzikálech, vystupuje s Big Bandem Felixe Slováčka a hraje se svojí kapelou Aura.

Anna Slováčková svádí v současné době boj s vážným onemocněním, rakovinou prsu. „Důležité je, jak se k nemoci postavíte. Je to jenom na mně, pokud se budu hroutit, stejně mi to nepomůže,“ říká Anna. Největší strach měla ve chvíli, kdy jí byla sdělena diagnóza: „Mít strach vlastně není špatně, jenom jím nesmíte být zahalení.“

Ostatním, kteří možná v tuto chvíli prožívají něco podobného, by doporučila, aby se pokud možno obklopili svými blízkými a nechtěli vše zvládnout sami: „Důležitým lékem proti této nemoci je podpora blízkých. Nestyďte se za to, když je vám špatně a zavolejte jim, ať k vám přijdou. Dodá vám to odvahu. V této nemoci jste psychicky nevyrovnaní, jeden den jste v pohodě, druhý den nemůžete mezi lidi. Nemáte kontrolu nad svým tělem, ale musíte zatnout zuby a jít dál,“ svěřuje se Anna Slováčková.

Překonat současný stav jí pomáhá především fakt, že může pracovat. Hraje v muzikálech, zpívá s kapelou Aura, s Big Bandem Felixe Slováčka a hraje v seriálu Ordinace v růžové zahradě. V tomto čase ji čekají i adventní koncerty, s kapelou Aura bude mít vánoční koncert v Divadle Semafor. Vystupuje také v muzikálu Krysař, kde hraje i její bratr Felix Slováček mladší.

„Práce je mým koníčkem, a to mě dělá šťastnou,“ říká Anna.

Umělecká rodina

„Narodit se do umělecké rodiny obnáší například i to, že slyšíte klarinet od rána do večera. Vše má své výhody i nevýhody. Lidé vidí za každým vaším úspěchem rodiče a s tím nejsem srovnaná ani dnes. Není mi příjemné, když s takovým názorem přijdu do kontaktu a nesetkala jsem se s tím, že by to bral někdo pozitivně.

Vyrůstala jsem hodně bez rodičů a netrávila s nimi tolik času, kolik bych chtěla. A mámu jsem vnímala hlavně jako Dádu, až když sestoupila z pódia, tak to byla pro mě máma. V rodičích mám ale velkou oporu. Nekritizují mě a tatínek odchází z mých koncertů nadšený. Hezký vztah mám také s bratrem, který je profesionální hudebník. Často společně vystupujeme. Budeme teď spolu zpívat v kostele v Kosmonosech a v lednu s filharmonií v Pardubicích,“ přibližuje Anna.

Kapela Aura

Anna Julie Slováčková je kapelnice, zpěvačka i autorka písniček, které hrají s kapelou Aura. „Je to týmová práce a snažím se to i tak prezentovat. Kapela je pro mě jako druhá rodina a musí se s ní pracovat jako se vztahem. Naštěstí jsem ještě nebyla v situaci, kdy bych musela některého z členů kapely vyhodit,“ říká Anna.

K tomu, aby Anna Slováčková složila novou píseň, potřebuje múzu. Jak ji získává, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.