Analytik Smetana: Na Západě převládá pocit zmaru z postupu Ukrajiny. O podobě pomoci rozhodnou prezidentské volby v USA

21. listopad 2023

Americký ministr obrany Lloyd Austin navštívil Kyjev, aby do země doručil balíček materiální pomoci v hodnotě 100 milionů dolarů. „Po stránce materiální je určitě důležitý, nicméně rozhodně není tak velký, jak by mohl být,“ říká analytik Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Klíčový je podle mě politický rozměr.“

Ukrajina se totiž nachází v nelehké situaci. „Letní ofenziva nedosáhla výsledků, které si sama stanovila, a na Západě celkově začíná převládat pocit zmaru nebo dojmu, že Ukrajina není schopna dosahovat svých výsledků, a tím pádem podpora může klesat,“ shrnuje Smetana.

Čtěte také

K zachování finanční podpory ze strany Spojených států nepřispívá ani situace v Kongresu. „Často se bavíme o tom, jak bude materiální pomoc fungovat do budoucna ve chvíli, kdy už v rámci americké politické reprezentace existují síly, které se snaží dodávky oslabit,“ uvažuje.

Ameriku navíc příští rok čekají prezidentské volby. „Ukrajinu straší nejvíc možnost, že by je vyhrál Donald Trump,“ konstatuje. „Je velká obava, že by materiální pomoc Ukrajině nejen ustala, ale že by se objevil i tlak, aby Ukrajina s Ruskem jednala a možná i akceptovala velmi nevýhodné podmínky mírového urovnání.“

Ukrajinský postup

Jiná je situace v Rusku, které prosperuje díky bujícímu zbrojnímu průmyslu. „Rusko naopak dává najevo vůli více mobilizovat svůj obranný průmysl a zůstat v konfliktu klidně několik let. To je také imperativ pro západní státy, aby daly najevo, že chtějí dělat to samé,“ vyzývá Smetana.

Potřebné jsou zejména další dodávky zbraní. „Ukrajina potřebuje během zimního období speciálně posílit protivzdušnou obranu, získat další munici a bezesporu potřebuje drony,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Její nejvýznamnější posun je aktuálně přechod Dněpru. „Ukrajině se tímto přístupem daří velmi dobře vázat v této oblasti ruské síly, které by jinak Rusko mohlo posunout dále do Záporožské oblasti a snažit se s nimi blokovat ukrajinský postup,“ vysvětluje.

„Nedá se úplně očekávat, že by se Ukrajině podařilo ustavit systematické logistické linie přes řeku,“ upozorňuje Smetana. Přesto podle něj nelze postup podceňovat. „To, co Ukrajina aktuálně dělá, je velmi důležité a daří se jí to,“ uzavírá.

Více podrobností o americké pomoci, ukrajinském postupu a výhledech na budoucí zapojení Západu si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.