Matěj Schneider: Americká sněmovna má nového předsedu. Najde finance na všechny války?

28. říjen 2023

Americká Sněmovna reprezentantů má nového předsedu. Po divokém puči z trumpistického křídla republikánské strany byl na začátku října odstaven předchozí předseda Kevin McCarthy. Následoval divoký koloběh handlování, ze kterého nevyšel žádný kandidát, který by svoje spolustraníky zvládl dostatečně přesvědčit. Nejpravděpodobnější kandidát, ohijský kongresman Jim Jordan, se nakonec vzdal. Místo něho se nakonec po několika týdnech stal předsedou relativně neznámý Mike Johnson.

Vše nasvědčuje, že „kompromisní“ Johnson je výsledkem únavy republikánů. Velká část strany si uvědomuje, že jejich vnitrostranické hádky jim opravdu politicky neprospívají.

Navíc ve vzduchu visí hrozba uzavření federální vlády, kterou těsně před vyhazovem McCarthyho stihl Kongres takzvaně odkopnout jen do půlky listopadu. Jestli do té doby nezačne Kongres jednat, můžou přijít drastické následky – a historicky vzato za ně většinou platí republikáni.

Čtěte také

Kromě fungování federální vlády ale jde i o pomoc zahraničním spojencům. Provizorní rozpočtová dohoda z přelomu září a října sice zajistila financování amerických úřadů na úrovni předchozího rozpočtu.

Republikánští vzbouřenci si ale vymohli, že z tohoto dočasného opatření vypadla finanční podpora pro Ukrajinu v obraně před Ruskou invazí. Americké finance jsou přitom pro Ukrajinu naprosto klíčové.

Od té doby ale přibyl další problém. Se začátkem ostrého konfliktu mezi Izraelem a Hamásem u amerických politiků ve vzduchu visí také nutnost vymyslet novou podporu právě pro Izrael.

Série rezolucí

Jistě: prezident Joe Biden sám Izrael navštívil a do regionu poslal významnou část americké námořní flotily – ta už dokonce stihla zasáhnout proti raketám mířícím na Izrael. Ale peníze jsou peníze a bez funkčního Kongresu žádné nové financování schválit nešlo.

První rezoluci, kterou nově zvolený předseda Johnson ve Sněmovně představil, byl návrh, který by utvrzoval spojenectví s Izraelem a odsuzoval Hamás. Návrh prošel s podporou obou stran, ale jde o ryze symbolický krok. Další vývoj ve Sněmovně bude daleko složitější.

Zatímco u další pomoci pro Ukrajinu se cukali především republikáni, jejich strana je plná skalních podporovatelů bezbřehé pomoci pro Izrael. Republikánský senátor Josh Hawley dokonce po propuknutí násilí na Blízkém východě navrhl, že by se veškerá dosavadní pomoc pro Ukrajinu měla přesměrovat právě do Izraele.

Matěj Schneider

Před rozhádaným Kongresem teď leží nelehký úkol. Vymyslet, jak se mohou všechny frakce dohodnout na podpoře pro své „oblíbené“ země. V uplynulých týdnech začal kolovat plán, který by do jednoho balíku svázal právě finanční podporu pro Ukrajinu, ale i pro Izrael a krom toho poskytl finance i na zabezpečení americké jižní hranice.

V jedné variantě, o které mluví i Bílý dům, se k těmto třem položkám přidávají i finance pro Taiwan. Jsou tu ale i politici, kteří jsou přesvědčení, že se o jednotlivých položkách má hlasovat odděleně.

V tuto chvíli není vůbec jasné, na čem se Kongres zvládne dohodnout. Nový předseda je v úřadě sotva pár dní. Stejně jako jeho předchůdce se i Johnson musí vypořádávat se značně neloajálním stranickým klubem.

Pokud jde ale usuzovat dle minulosti, jistější sázkou je, že Kongres vůli k schválení financí na zbrojení vždy najde. Otázkou je, jestli v dnešním Washingtonu platí stará pravidla.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Související