Absolventi škol mají velké požadavky na plat

8. říjen 2012
Zprávy z

Středoškoláci mají na Vysočině přemrštěné požadavky na svůj plat. Při pohovorech si i bez jakékoliv praxe říkají třeba o více než dvacet tisíc hrubého, což je průměrný plat v Česku.

Někteří absolventi škol v našem kraji mají velké požadavky na svoji mzdu. Není výjimkou, kdy si mladí lidé s maturitou řeknou třeba o průměrný plat - což je okolo 20-ti tisíc korun hrubého - a přitom nemají žádné zkušenosti ani praxi. Jenže právě ta je často kamenem úrazu. Své o tom ví i 19-ti letá Veronika z Jihlavy, která momentálně brigádničí jako zmrzlinářka: "Je to takový začarovaný kruh. Při každém pohovoru se mě ptají na praxi, jenže jak ji mám získat, když mě nikdo nezaměstná, protože ji nemám? Ráda bych pracovala jako něčí asistentka, ale sehnat takovou pozici, je hrozně těžké," postěžovala si mladá žena.

Jak Veronika Regionu řekla, narozdíl od svých vrstevníků, přemrštěné požadavky na plat nemá: "Stačilo by mi do začátku i čtrnáct tisíc hrubého. Chci mít hlavně nějakou praxi. Bez ní je to v dnešní době opravdu těžké."
Podle Jarmily Klejzarové z jihlavského úřadu práce k nim ale přicházejí i tací absolventi, kteří chtějí, aby jejich první plat převyšoval dvacet tisíc hrubého. "To jsou ale hodně přehnané požadavky. Mladí lidé si musí uvědomit, co je reálné. Pokud budou trvat na tak vysokých částkách, ve firmách je nepřijmou. Samozřejmě, že člověk by se neměl zbytečně podceňovat, ale jak jsem řekla, měl by být realista," uvedla úřednice.

Nezaměstnanost na Vysočině za poslední měsíc vzrostla. Ukazují to statistiky, které dnes vydaly úřady práce. Ty měly na konci září v evidenci 22 228 lidí, což bylo o 191 více než v srpnu. Lidí bez práce přibylo na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Třebíčsku. Podle úředníků může za nárůst nezaměstnaných to, že v září se zaevidovali absolventi škol. V současné době jich je bez práce přes 2 200.
V nejbliží době by navíc nezaměstnanost mohla ještě vzrůst. V závislosti na počasí budou totiž končit sezónní práce. V současné době úřady práce po celé Vysočině zájemcům nabízí okolo tisícovky volných míst.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio