56, 16, 12 vteřin. Unikátní brněnské vodojemy s různě dlouho ozvěnou za měsíc otevřou

22. únor 2024 15:00

Jak dlouhá je ozvěna ve vypuštěném vodojemu? V Brně na Žlutém kopci to změřili akustici a přesně za měsíc, v pátek 22. března, to uvnitř uslyší i první návštěvníci. Poprvé se podívají do všech tří zpřístupněných historických vodojemů. Prázdné nádrže jsou nejnovější turistickou atrakcí Brna. Kromě dvou cihlových se návštěvníci nově dostanou i do betonové. Český rozhlas Brno se dovnitř vydal už nyní a za měsíc odtamtud bude i mimořádně vysílat.

Čtěte také

„Nádhera!“ zvolal uvnitř betonového vodojemu z roku 1917 znalec brněnského podzemí a průvodce Aleš Svoboda. A doplnil, že i když lidský sluch slyší ozvěnu asi 24 vteřin, akustici to pomocí přístrojů změřili na 56 vteřin. „Dělali to pomocí střelby z pistole slepými náboji,“ přibližuje metodu expertů.

Betonový vodojem s masivními sloupy a klenbami byl naposledy napuštěný v roce 1997. „Tehdy se rozhodlo, že pisárecký vodovod už nevyhovuje stran kvality vody a taky už nádrže nedostačovaly požadavkům, někde se objevily praskliny, voda trošku mizela,“ upřesňuje Svoboda, zatímco se dívá nahoru ke klenbě. Voda dosahovala zhruba do pěti a půl metrů, metr nad tím ještě byla vzduchová kapsa.

Čtěte také

Ve vodojemu je přítmí, svítí jen pár světel, aby si lidé vychutnali částečnou tmu. Podobné je to i ve dvou cihlových vodojemech z roku 1874 a 1894. Ten nejstarší má zkosenou podlahu, jako by lidé chodili středem oblouku, prostřední má podlahu rovnou. „V nejstarším ozvěna podle akustiků trvá 12 vteřin, v tom prostředním 16 vteřin. Není to tak dlouhé jako v tom betonovém. Když jsem jím procházel poprvé, měl jsem pracovní boty a držel halogenové světlo. A najednou jsem slyšel kroky. Vyděsilo mě, že je tu se mnou ještě někdo. Až pak mi došlo, že to ke mně jen ozvěnou doputoval zvuk mých vlastních kroků,“ vzpomíná Svoboda.

Sám říká, že i když byl v podzemí na Žlutém kopci mnohokrát, místo ho pořád fascinuje. „Všichni už se můžou podívat na fotky, ale ta fascinace přítomností je nepřenositelná, to se musí zažít,“ dodává. A připomíná, že různě dlouhá délka ozvěny předurčuje vodojemy k různému využití. Ve starších nádržích se třeba můžou odehrávat hudební vystoupení.

Dolů výtahem, různě dlouho, sami nebo s průvodcem

První audiovizuální představení ve všech třech vodojemech uvidí lidé poprvé o víkendu 22. až 24. března, kdy se dovnitř dostane víc návštěvníků než v běžné otevírací hodiny. „Budeme lidi dovnitř pouštět po dvaceti minutách a uvnitř návštěvníky čekají různé zážitky. Otevíráme symbolicky 22. března na světový den vody,“ přibližuje ředitelka brněnského turistického centra Jana Janulíková.

Lístky už jsou v prodeji. Koupit si je můžou i lidé s tělesným postižením. Do dvou ze tří vodojemů se totiž dostanou z nově postaveného strážního domku, který nahradil ten původní a bortící se. Uvnitř bude návštěvnické centrum s pokladnami. „Je tady taky výtah a podzemní chodby, takže tělesně postižení lidé se dostanou pomocí něj a chodeb do nejstaršího a nejnovějšího vodojemu. Prohlídky jsou jinak v plánu od středy do neděle, vždy dvě hodinové a dvě devadesátiminutové s průvodcem. Ale lidem umožníme i samostatný vstup, aby se uvnitř mohli procházet nebo rozjímat a přemýšlet sami, případně s audioprůvodcem,“ říká Janulíková.

Prostřední vodojem je přístupný jenom po schodech. Nad nádržemi zároveň vznikl nový, veřejně přístupný park. Magistrát za zpřístupnění podzemních prostor, kterým původně hrozil zánik kvůli podzemním garážím, zaplatil asi 150 milionů korun. První dva vodojemy v omezeném režimu navštívilo od roku 2020 téměř 32 tisíc návštěvníků. Prostory lákají také filmaře, kteří se dovnitř vydávají na obhlídky natáčecích lokací.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio