1200 dopravních nehod se zvěří. Na Vysočině jich rok od roku přibývá

12. leden 2018
Zprávy z

V celém Kraji Vysočina se v loňském roce opět zvýšil počet dopravních nehod se zvěří. Jedná se o kolize, které řidiči nahlásili policii. Celkem jich bylo 1200, což je o téměř polovinu víc než v roce 2014. Děje se tak navzdory pachovým ohradníkům, které lemují rušné silnice na mnoha místech.

„K nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo v loňském roce na Třebíčsku a to o 58 případů ve srovnání s rokem předešlým. Nárůst jsme zaznamenali i na silnicích jiných okresů, například na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí policie Dana Čírtková.

Řidič, který srazí zvěř, by měl podle policie takovou nehodu nahlásit. Hlídka totiž zavolá zástupcům příslušného mysliveckého sdružení, kteří usmrcenou zvěř odklidí. Pokud je zvěř zraněná a z místa srážky odejde, potom ji muži v zeleném hledají.

Hlavně předvídat

Zabránit srážce se zvěří lze podle učitele autoškoly Josefa Pipka jen velmi těžko. Každý řidič, obzvláště za snížené viditelnosti, kupříkladu v noci, by měl hlavně předvídat. „To je nejdůležitější. A počítat s tím, že půjde další divoká zvěř. Individuálně si to uvědomovat, jak daleko vidím před sebe a jakou rychlostí jedu.“

Pokud se stane dopravní nehoda se zvěří a myslivci zraněné zvíře najdou, zpravidla ho standardním způsobem usmrtí, pokračuje myslivec Roman Vácha. „Měl by jí zkrátit to utrpení, zranění se většinou nedají léčit. Zvěřina pak náleží myslivci.“

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio