Záběry ze speciálních kamer dronu ušetří zemědělci peníze. Efektivněji bude moci hnojit

29. červenec 2021 10:00

Bezpilotní letouny už dnes dokážou leccos. Drony doručují zásilky, filmují, slouží armádě. Jsou připraveny pomoci i zemědělcům s mapováním polí.

Autonomní dron ověšený speciálními multispektrálními kamerami se vznáší nad krajinou a ze snímků skládá elektronickou mapu. To není scéna ze špionážního filmu, ale už brzy patrně realita v každém větším zemědělském podniku.

Bezpilotní letoun totiž dokáže monitorovat teplotu, vlhkost i stav porostu v jednotlivých částech pole. Mohlo by to přispět ke značné úspoře hnojiv.

Precizní zemědělství

„Už ho máme ve vzduchu, všechny ty věci, které potřebuji k preciznímu zemědělství, jsou připraveny k použití.“ Nad pole u Valečova na Havlíčkobrodsku se vznesl dron. Pilotuje ho Miroslav Klembauer ze společnosti, která se zabývá vývojem termokamer a multispektrálních kamer.

Právě takové dron nese a odborník ukazuje, jak v rostlinné výrobě využít tu nejmodernější techniku. „To je manuální použití těch kamer. Mohu si vytvořit autonomní misi pro to pole, bez mého zásahu si ten dron naletí na výchozí pozici a začne mapovat bez mého zásahu.“

Aplikace hnojiv

Výsledky přeletů dronem se speciálními kamerami lze využít v každodenní zemědělské praxi, kdy agronom plánuje hnojení svých pozemků. „Ve všech částech toho pole nejsou stejné podmínky pro růst těch rostlin. Buď se s tím plýtvá, nebo jich je nedostatek.“

Tímto způsobem by se mohla ušetřit hnojiva až za pět tisíc korun na hektar.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související