Taxík s dronem na roznos zásilek. V soutěži Lego Robot uspěli žáci jihlavské Březinovy ZŠ

Když dětem dáte krabici kostiček lega, přidáte k tomu nějaká světla a motory, bude je to bavit natolik, že se budou chtít robotice věnovat i v dospělosti.

Tak uvažuje Kraj Vysočina, který ve spolupráci s firmou Bosch Diesel Jihlava pro děti uspořádal už druhý ročník soutěžní přehlídky Lego Robot.

Kategorie

První dvě kategorie mají daná pravidla a liší se jen způsobem, jaký děti roboty ovládají. Třetí kategorie už dovoluje konstruktérům zapojit fantazii a sestavit cokoli.

Přesto i tady jsou v zadání podmínky, které se musí dodržet - aby se robot pohyboval, svítil, vydával zvuky a využíval senzory.

Robotaxi

Letos zvítězil model Robotaxi od deváťáků z jihlavské základní školy Otokara Březiny. Vojtěch Janků a Jakub Jan Antonů se přidali ke kroužku robotiky, který na škole existuje pro všechny věkové skupiny už pět let, teprve nedávno. Hned se začali zabývat roboty na soutěžní přehlídky. „My jsme ti staří mazáci, kteří pracují na těch soutěžích, teď jsme dělali tři takové modely, ale ostatní děti si dělají svoje,“ říká Vojta.

Cílem modelu je přeprava lidí, kteří sedí na 360° otočných sedačkách, mohou za jízdy sledovat film, poslouchat rádio nebo hudbu z připojeného mobilního telefonu, taxi se díky ultrazvukovým senzorům vyhne překážkám, svítí, a navíc má na střeše dron, který může roznášet zásilky.

Robotaxi, ZŠ Otokara Březiny Jihlava

„Ten koncept je takový, že by to mohlo fungovat jako sdílená ekonomika. Tím pádem zatímco by vozidlo jezdilo městem, zároveň by ze střechy mohl vylétávat dron, který by doručoval balíčky. To se mi povedlo i na soutěži, takže podle mě, nevím, jestli Vojta bude souhlasit, i ten dron se podílel na tom úspěchu,“ usmívá se Jakub Jan Antonů, který je konstruktérem i majitelem dronu.

Robotaxi, ZŠ Otokara Březiny Jihlava, autoři: Vojtěch Janků a Jakub Jan Antonů

Robotaxi má i své vlastní stránky.

Teď chtějí mladí konstruktéři vítězný model předvádět spolužákům z celé školy a do kroužku robotiky tak případně nalákat další zájemce. „Pak tento model rozděláme a budeme se připravovat na další soutěž na ČVUT“, uzavírá Vojtěch Janků. 

Spustit audio