Vietnamská káva s kondenzovaným mlékem

S kávou je život krásnější než bez kávy, četla jsem někde tento přiléhavý motivační citát. Když se namane možnost ochutnat novou kávu, jiný druh, jiný způsob přípravy, jiné ochucení, většinou nezaváhám ani chvilku.

Ingredience
  • 7 g kávy
  • 1 lžíce kondenzovaného mléka

Kávu dovezenou z Vietnamu, která se sežene už i u nás, připravenou po vietnamském způsobu vaří v řemeslné dílně Forest Ritual v Náměšti nad Oslavou. Jak, to mi prozradil Forest Trenz: „Vietnamská káva má několik stupňů síly od jedničky do pětky, pětka je nejsilnější. Ve Vietnamu dělají rádi kávu sladkou, takže do ní přidávají slazené kondenzované mléko, které dáváme na dno sklenice. Potom používáme takový filtr nerezový, ale dělá se i keramický. Ten naplníme mletou kávou a zalejeme horkou vodou do půlky, a káva se začne překapávat, tak ji dolejeme úplně a káva se překape přes dva filtry do sklenice na to kondenzované mléko.“

Filtr na vietnamskou kávu má 4 díly

Filtr má 4 díly. „Takové mezikruží se položí na sklenici, tam je filtr, potom se položí nádobka s kávou, ta má v sobě taky dírky, filtr a sítkem se přitlačí ta káva. Kdo chce mít kávu silnější, tak ji přitlačí víc, aby se to překapávalo déle. Čekáme tři, čtyři minutky, než se káva překape, ideálně zaklopené, aby zůstala teplota. Kdo chce zkusit i letní verzi, tak přidá ledovou tříšť nebo led a získá tím osvěžení,“ dodává svůj tip.

autor: dak

Související

  • Studená káva cold brew

    Pravý milovník kávy si tento povzbudivý a voňavý nápoj rád dává denně a také rád ochutnává různé způsoby přípravy kávy. 

  • Překapávaná káva přes filtr V 60

    Otázku turka nebo rozpustnou už dnes moc často neuslyšíme. Káva je tak oblíbený nápoj, že za poslední roky prošla rychlým vývojem směrem k široké škále možností.

  • Káva z moka konvičky

    Člověk, který vymyslel upražení nepříliš výrazných zrnek v červeném plodu kávovníku a jejich přelití horkou vodou, by zasloužil Nobelovu cenu. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.