Věznici v Rapoticích by mohl hlídat speciální dron. Je schopen odchytit třeba menší komerční drony

3. červenec 2022 06:00

Drony mohou sloužit jako nebezpečné zbraně nebo nástroje na pašování. Aby se předešlo nebezpečí, pracují vědci na tzv. chytacím dronu. 

Vědci z pražské ČVUT vyvinuli společně s komerčními společnostmi speciální dron, který dokáže za pomoci umělé inteligence a přesného lokalizačního systému efektivně zneškodnit jiný dron. A to bezpečným způsobem, aniž by ho musel sestřelit. 

Systém by měl do budoucna pomáhat třeba se střežením letišť, elektráren nebo vězeňských zařízení. Poprvé by mohl být nasazený ve vězení v Rapoticích na Třebíčsku.

Dron

S Martinem Saskou z elektrotechnické fakulty ČVUT jsme v bývalém vojenském prostoru u věznice Rapotice. „Ten dron je docela těžký, masivní, dokáže ale manévrovat.“ Osmivrtulový dron má také síť, která je sbalená ve speciální kapsli. Pomocí sítě je schopen odchytit letící cíl, tedy jiný dron. 

Věznice Rapotice, bývalý vojenský prostor, speciální dron

„Má zabránit donášení drog, mobilních telefonů případně výbušnin do areálu věznice komerčními drony, které jsou výrazně menší,“ dodal Martin Saska. 

Že s cizími drony už ve věznici v Rapoticích mají zkušenosti, potvrdila mluvčí Zuzana Rosendorfová. „Problém s drony jsme zaznamenali, nikdy se ale nestalo, že by něco pašovaly. Není to každodenní věc, stalo se to ojediněle, ale musíme na to reagovat.“

Věznice Rapotice, bývalý vojenský prostor, speciální dron

O plném nasazení dronu do rapotické věznice se bude ještě jednat. Podle mluvčí bude záležet také na financích. Jeden speciální dron totiž vyjde na více než milion korun.  

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související