Valašská kyselica

Některé polévky jsou tak plné všech chutí, že zastanou celý oběd. Zvlášť, když si člověk párkrát přidá – a to se u vynikající valašské kyselice může snadno stát.

Jak říká nadšený kuchař Matěj Papáček z bistra Chutě pod lampou ve Žďáře nad Sázavou, pokud máme doma kousek špeku, nějakou pikantní klobásu, pár brambor a kysané zelí, uvaříme rychle a ani nás to nebude tolik stát.

Ingredience
  • 400 g kysaného zelí
  • 100 g špeku
  • 1 papriková klobása typu čabajka
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • česnek (množství dle chuti)
  • 1 lžíce mouky
  • uzená paprika
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl, pepř

"Valašská kyselica je v zimě nejlepší. Je to poměrně rychlý recept, jednoduchý a docela levný. Používá se do ní papriková klobása, ideálně čabajka, ona ta fermentovaná klobása tomu dodá výraznou chuť. Jako základ na cibulku se používá špek, přidává se i sušená uzená paprika. Ten základ je velmi podobný tomu, když děláme guláš, až na to, že místo normálního hovězího masa použijeme ten špek, přidáme čabajku, hezky to na cibulce opečeme a přidáme česnek. Zasypeme to uzenou paprikou, hezky zatáhneme, potom podlijeme vodou a dáme brambory. Zvlášť si uvaříme zelí, protože v kyselém prostředí se brambora nikdy neuvaří a pak to celé smícháme, přidáme bobkový list, nové koření a zahustíme jíškou z části toho špeku, kterou jsme si dali předtím stranou. Teď z ní uděláme jíšku, chvíli povaříme a máme výbornou polévku.“

Zelí, které vaříme zvlášť, přidáme do polévky, až když brambory změknou, aby každá ingredience chutnala tak, jak má.

autor: dak

Související