Štrůdl s bylinkami

Kde máš ten svůj skvělý slaný štrůdl, ptají se na velikonoční pondělí koledníci už ve dveřích, takže ten nesmí nikdy chybět.

V mém klasickém slaném štrůdlu je vždycky šunka a sýr, a uprostřed okořeněné mleté maso. Letos jsem se ale rozhodla pro změnu a pouštím se do slaného štrůdlu plněného sýrem a výraznými bylinkami.

Ingredience
  • plát listového těsta
  • 6 plátků sýru gouda
  • bylinky:
  • mladé kopřivy
  • bršlice kozí noha
  • jitrocel kopinatý
  • pažitka
  • petrželka
  • libeček
  • 2 - 3 lžíce oleje (může být i ochucený)
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 1 menší cibule
  • Na ozdobu:
  • drcené ořechy
  • strouhaný sýr

Pokud vyrážíte na jarní procházku, vezměte košík nebo nějakou plátěnou tašku a naplňte bylinkami z louky nebo zprostřed lesa – ne od silnice. Skvěle se budou hodit mlaďoučké kopřivy, spousta bršlice kozí nohy, listy jitrocelu a dál můžeme lovit v domácích vodách. Pokud máme, přidáme pažitku, petrželku i libeček, zkrátka co roste v truhlíku nebo v záhonku.

Dále si osmahneme jednu cibulku a kousek slaniny na pánvi a nachystáme si náplň. Bylinky si všechny nasekáme a v misce je promícháme s olejem. Může být obyčejný slunečnicový, ale jestli máte doma nějaký speciální olej, třeba bylinkový nebo ořechový, rozhodně toho využijte.

K bylinkám přidáme osmahnutou cibulku se slaninou a všechno promícháme a náplň je hotová. Dále budeme potřebovat listové těsto, které si rozválíme klasicky na plát a ten vyložíme plátky sýra. Jedno balení goudy nebo eidamu by mělo stačit na celou placku. Pomažeme náplní a zavineme do štrůdlu.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat sekanými ořechy nebo postrouhaným sýrem nebo obojím. Upečeme na 180 stupňů dozlatova a po vychladnutí krájíme na tenké řezy.

 

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.