Na cyklostezce u Bransouz stojí Pomlázkomat. K dispozici jsou proutky, návody i potřebné nářadí

29. březen 2024

Pokud ještě nemáte upletenou velikonoční pomlázku, tak pro vás máme skvělý tip, jak spojit tradici s výletem do přírody. U řeky Jihlavy nedaleko Bransouz je potok, u kterého roste řada vrbiček. Stojí tam také dřevěný stůl s lavicemi, a před ním něco, co bychom mohli nazvat třeba "pomlázkomat".

Na dřevěné ceduli u cesty je nápis ‚Upleť si pomlázku‘. Visí na ní také nůžky na větvičky a klubíčko provázku. Na dřevěném stole za cedulí je pak k dispozici několik zalaminovaných návodů na pletení pomlázky, a také velikonoční říkanky a koledy. Prostě úplný velikonoční pomlázkový servis. Jeho autorem je Vladislav Duba z Jihlavy, který má nedaleko svou chatu. "Staral jsem se tady o vrby. Chodili tady lidi, plížili se, mysleli si, že kradou, tak jsem jim chtěl dát najevo, že si ty proutky můžou vzít," říká.

 

Proutky dokonce Vladislav Duba připravil nařezané na trávníku, stačí si jen vybrat. "Lidi opravdu jezdí. Někdo tady stráví deset minut, vezme proutky a plete doma. Někdo tady stráví celé dopoledne, děti si hrají, tatínek plete pomlázku," říká. V chatě má pro jistotu připravené další nůžky, to kdyby si ty pověšené někdo odnesl. "Ukazuje se, že lidi nejsou tak hrozní, jak si všichni myslí," dodává, a ukazuje, na návody k pletení pomlázek. Člověk si může vybrat, jestli uplete jednodušší nebo složitější. A fantazii se meze nekladou.