Rychlá podmáslová buchta na plech

Receptů na rychlé koláče nebo buchty na plech jsou spousty – ta poslední, kterou jsem ochutnala, byla z podmáslí a posypaná kokosem. Návod na ni je opravdu velmi jednoduchý, stejně jako většina ostatních receptů i tady je to mouka, cukr, vajíčko, tuk, něco na zkypření těsta a něco pro jeho vláčnost.

Ingredience
  • 3 sklenky polohrubé mouky
  • 2 sklenky podmáslí
  • 2 sklenky cukru krupice
  • 1 vejce
  • ½ sklenky oleje
  • Poleva:
  • cca 100 g čokolády
  • 1 kelímek zakysané smetany

Lékárnice Dana Zažímalová, která tuhle buchtu upekla, doporučuje odměřovat úplně obyčejnými dvoudecovými skleničkami – a těsto je hned hotové. „Tři sklenky polohrubé mouky, do té mouky patří jedna lžička sody a třeba dvě lžíce kakaa, ale když nemáme kakao, tak ho tam dávat nemusíme, ale může se tam dát trochu citrónové kůry.

Potom dvě až tři sklenky, záleží na hustotě těsta, aby nebylo příliš řídké, protože potom je jak brousek, takže tak asi dvě sklenky podmáslí, dvě sklenky cukru krupice, půl sklenky oleje a jedno vejce.“

Těsto vylijeme na vymazaný plech a vysypaný hrubou moukou a upečeme. Po vychladnutí buchtu ozdobíme jednoduchou polevou a sypaným kokosem. Při rozpouštění polevy se dokonce můžeme zbavit starších nesnězených kousků čokolády.

„Nahoře je čokoláda, když vám zbydou třeba vánoční ozdoby. Čokoláda se rozpustí ve vodní lázni, přidá se tam zakysaná smetana, natře se na buchtu a posype kokosem,“ radí šikovná pekařka.

autor: dak

Související