Rybí filety v jogurtu
Že se dají řízky naložit do jogurtu, to už víme, stejně jako to, že pak bývají křehčí, šťavnatější a vůbec mnohem chutnější! A ona se úplně stejně dá vylepšit i ryba.
Jestli někdo ve vašem okolí ryby odmítá, protože mají kosti, zkuste pořídit filetovanou tresku, v ní by kosti být neměly. Při vaření navíc rybí maso dochutíme tak, že se bude olizovat každý.
- 600 g filetované tresky
- 140 g bílého jogurtu
- 2 - 3 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- (nebo chilli koření z mlýnku)
- sůl, pepř
Zásadní je, aby z ryby necrčela voda – pokud je pořizujeme mražené, necháme je předem povolit a přebytečnou vodu vymačkáme. Porce ještě osušíme třeba papírovou nebo látkovou utěrkou. Pak je nasolíme, lehce opepříme a naložíme do jogurtu. Ten ještě vylepšíme pikantním kořením, takže kromě prolisovaných stroužků česneku do něj nastrouháme i kousek zázvoru a trošku citrónové kůry. Pro strávníky, kteří zase třeba nechtějí zázvor, můžu doporučit chilli koření – pikantní výsledek je zaručen v obou případech.
Necháme odležet nejméně hodinu, ale klidně i delší dobu. Když je pak vyndáme, necháme filety okapat, a obalíme. Stačí jen rozšlehané vajíčko a strouhanka. Tenhle trojobal – pikantní jogurt, vejce, strouhanka – pomůže vytvořit po osmažení v rozpáleném oleji chutné jídlo. K rybím řízkům se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.
Související
-
Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl
Čerstvý kapr je prostě vánoční jídlo. Někomu ovšem kosti a chuť kapra může trochu vadit, a pro ty máme tip od Matěje Papáčka ze žďárského bistra chutě pod lampou.
-
Treska s rajčaty
O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.
-
Norská treska se špenátem
Dvakrát týdně bychom si měli dát k jídlu rybu - to doporučují odborníci. Rybí maso má pro nás tolik prospěšných látek, že se dokonce počítají i ryby z plechovky, to...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.