Piškotové řezy s jahodami

Krabičky a sáčky s mraženým ovocem ještě z léta mi nepřijdou moc často na oči, protože jsou schované v mrazáku, a ten je kvůli nim stále plný. Pokaždé proto přivítám tip na dobrotu, kam se dává spousta úžasného letního ovoce – takové piškotové řezy s tvarohovou náplní a ovocem v želatině nahoře, jsou ideálním dezertem po celý rok a půl kila ovoce, nebo i víc, v nich krásně zmizí.

Budeme potřebovat cca 500g mražených jahod a dva sáčky červené dortové želatiny. 

Ingredience
  • Na korpus:
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Začneme piškotovým těstem. Ze čtyř vajec a dvaceti dek moučkového cukru vyšleháme pěnu, do které postupně přiléváme deci oleje a deci mléka a přisypáváme třicet deka polohrubé mouky smíchané s půlkou prášku do pečiva. Vylijeme na větší plech a pečeme dvacet minut při 180 stupních. Pak necháme vychladnout a překrojíme napůl.

Ingredience
  • Na krém:
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml vaječného likéru
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 2 kelímky 40% smetany ke šlehání

Mezi dvě vrstvy korpusu přijde krém z dvou kostek tučného tvarohu, tří lžic cukru, dvou deci vaječného likéru – to všechno vymícháme do hladka a na závěr přidáme dotuha vyšlehanou smetanu ke šlehání, nejlépe se 40 procenty tuku. Natřeme na polovinu korpusu, přiklopíme druhou polovinou a poklademe odkapanými jahodami.

V hrnečku si připravíme červenou dortovou želatinu, kterou ovoce přelijeme a celý dezert necháme v chladu ztuhnout. Spojení piškotu, tvarohu se šlehačkou a ovoce prostě nemůže zklamat. 

autor: dak