Mořský vlk s kroupotem na vánoční stůl

Na vánočním stole bývá obvykle smažený kapr a na štědrovečerní stůl patří také kroupy s houbami neboli staročeský kuba.

Podle receptu studenta žďárské Střední školy obchodu a služeb Marina Miličeviče se můžeme pustit do jídla, které tuto českou klasiku připomíná, ve výsledku to je ale moderní gastronomie a navíc ještě zdravá.

Ingredience
  • 1 mořský vlk
  • máslo na dvě pánve
  • 1 citrón
  • tymián
  • sůl, pepř
  • předvařené kroupy
  • mrkev
  • černá čočka beluga

Potřebujeme mořského vlka - tedy mořskou rybu a z něj vyrobíme filety. Kroupy pak budeme míchat s černou čočkou zvanou beluga, která se nemusí předvařovat. Začneme masem. „Připravíme si mořského vlka, kterého si dobře očistíme, odřízneme z něj ploutve a vyfiletujeme, tedy si něj nakrájíme jednotlivé porce,“ popisuje Marin.

Filety dobře očistíme – prohlédneme si velmi zblízka a pozorně maso ze strany, kde byla páteř, přejíždíme prsty a hledáme kosti. Několik jich tam vždycky zbude, a ty vytáhneme ven, nejlépe pinzetou, je to šikovné a rychlé. A protože ryba je hotová hned, filety zatím odložíme a podle Marinova návodu se pustíme do kroupota, které bude přílohou. Potřebujeme ale ještě předem mít už uvařené kroupy, což trvá kolem 45 minut, tak je důležité, abychom s tímto časem počítali.

„Mezitím si nachystáme pánev, na tu dáme máslo, na tu dáme trošku předvařenou nakrájenou mrkev a tu orestujeme. Vsypeme uvařené kroupy a černou čočku belugu, česnek a všechno to lehce orestujeme. Přidáme bylinky – tymián, sůl, pepř a citrón a pak odstavíme. Na jinou pánev vložíme také máslo, položíme porce mořského vlka se solí a bylinkami – s tymiánem a citrónem. Dobře osmažíme a pak zkompletujeme s kroupovou přílohou,“ vysvětluje kuchař.

Velmi zajímavý doplněk na porci je polovina citrónu, která se smažila na pánvi společně s rybou – chutě se prolnou a na talíři také citrón vytvoří neotřelou i jedlou ozdobu. Kombinaci krup a mořského vlka můžeme vyzkoušet místo klasického štědrovečerního kapra a třeba budeme překvapeni.

autor: dak