Jidáše jsou zamotané jako provaz, na kterém se Jidáš oběsil
Přestože připomínají neveselý osud jednoho z Ježíšových učedníků, jsou jidáše sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta.
Podle tradice by se měly péct právě dnes, ve středu.
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 25 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g vlažného rozpuštěného másla
- 2 vejce + 1 žloutek
- trochu citrónové kůry
- špetka soli
Nejprve si připravíme kvásek z cukru, droždí, trochy vlažného mléka a polohrubé mouky. Když vykyne, což trvá asi tři čtvrtě hodiny, přidáme hladkou mouku a zbytek ingrediencí – máslo, celé vajíčko a žloutek, máslo, citrónovou kůru a sůl.
Těsto musíme pořádně prohníst a znovu vrátit do mísy, kde se nechá zakryté opět vykynout.
Poté vyndáme z mísy, uválíme dlouhý váleček a nakrájíme na menší kousky, z tohoto množství jich bude asi dvacet až pětadvacet. Někde se Jidáše stáčejí do tvaru provazu, jinde se z těsta udělá uzel nebo spirála – tvary opravdu záleží jenom na vás.
Položíme na plech s pečícím papírem a necháme znovu na plechu asi půl hodiny kynout. Než vložíme do trouby, potřeme druhým vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C opět asi půl hodiny, ale hlídáme, aby se nepřipálily odspoda.
Nakonec mám skvělý tip na závěr – po vytažení ještě horké jidáše potřeme rozpuštěným máslem, kam přidáme trochu rumu a lžíci medu.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.