Jakub Vágner obdivuje poctivou brutalitu přírody

13. září 2016

Nechytá jenom velké ryby, ale když chce chytit tu největší, přeje si, aby ryba byla větší než on. Sportovní rybář a dobrodruh Jakub Vágner byl hostem Dobrého dopoledne Tamary Peckové. Jakub měří necelých 190 centimetrů a váží 76 kilogramů, jak je možné, že z vody vytáhne rybu, která měří dva a půl metru a váží metrák? „Je to o technice.“

Taky psychika hraje obrovskou roli. „Člověk si při tom souboji nesmí připouštět, že prohraje, je to vždycky jako v extrémních situacích. Člověk se nesmí smířit s neúspěchem a nesmí se smířit se smrtí. Když si tohle člověk vštípí, má velkou šanci na úspěch a na přežití,“ vyprávěl rybář.

Dneska se kouknu na prut, jak moc se ohýbá, a řeknu: ta je malá, nejdu rychle

Své roky už prý cítí, a přiznává, že k záběru ryby rozhodně nepospíchá tak jako ve dvaceti letech. „Dneska se kouknu na prut, jak moc se ohýbá, a řeknu: ta je malá, nejdu rychle,“ směje se Jakub Vágner. Jsou to právě léta praxe a zkušeností, která mu dovolí rekordní úlovky v extrémních podmínkách.

„Bylo by smutné, kdybych nevěděl, co ryba udělá. Ne vždycky to odhadnete, ale většinou ano. Automobilový závodník taky ví, co zatáčka udělá s autem. Podobný scénář se opakuje v mnoha zemích, na mnoha řekách, s různými rybími druhy, ale vždycky s tím jedním člověkem nebo naopak s více lidmi a pak se kumulují znalosti přátel kolem vás. Je vždycky důležité v souboji předvídat, co bude dál,“ vypráví o své práci Jakub Vágner.

Stojí proti sobě dva sokové, jako v boxu. Boxer také musí předvídat, co ten druhý udělá

„Stojí proti sobě dva sokové, jako v boxu. Boxer také musí předvídat, co ten druhý udělá. Ryba je sice schovaná pod vodou, ale máte mezi sebou tenké spojení vlasce nebo šňůry a podle pohybu té ryby může člověk odhadnout, co bude přicházet. Stejné je to, když člověk drží rybu v náručí. Já poznám, kdy se mrskne, vždy jsem schopen odhadnout, kdy bude mít výpad, těsně před tím ji položím zpět do vody a tak ji vlastně uklidním,“ poodkrývá své rybářské umění Jakub Vágner.

Tím, jak žije, co dělá a kde to dělá, si Jakub Vágner plní sen. „Teď plním sny lidí kolem mě. Hlavně dětské. Za své největší poslání beru, abych část dětí udržel u přírody a abych v nich udržel znalosti, které k tomu patří. Ony když hrají videohry, přesně znají pravidla té hry a jsou schopny si hru užít, ale když dětem nevysvětlíte pravidla hry v přírodě a nevysvětlíte jim souvislosti přírody, neznají pravidla a pak nejsou schopny si přírodu užít. To teď beru jako svoje poslání.“

V extrémních podmínkách přehodnotíte žebříček hodnot

Extrémy se mu líbí. „V takových místech přehodnotíte osobní priority, žebříček hodnot. Člověk si tam uvědomí, že měří jeden jediný milimetr, že peníze mu tam vůbec nepomůžou a že je skutečně pevnou součástí přírody. Není nic víc, je jeden z těch kamínku, které tam jsou a pokud se s tím nesrovná, příroda ho skutečně semele. Syrovost těch míst, i svým způsobem brutalita, ale poctivá brutalita přírody se mi strašně líbí,“ vypráví Jakub Vágner.

V neděli se vrátil z expedice v Mongolsku, od té doby ještě neodpočíval. „Ještě jsem nespal, v těchto dnech probíhá World Carp Classic, Mistrovství světa v lovu kaprů, což je nejprestižnější závod na světě. Celou akci jsme připravovali dva roky. Jsem strašně rád, že po osmnácti letech se podařilo nejlepší rybáře světa dovézt do České republiky, vlastně vůbec do bývalého východního bloku Evropy.“

Víkend rybářských slavností je pro manželky a děti rybářů

„Říkal jsem si, že mnoho rybářů má po takových závodech doma trable, jsou u vody a rodina se tam nudí. Tak jsme pro manželky a děti a celé rodiny uspořádali na tento víkend Rybářské slavnosti. Od pátku do neděle v Autokempu Merkur v Pasohlávkách. Bude mnoho atrakcí pro děti, indiánská vesnice, zvířata, koně. Taky tam bude rybářská školička, ve které své zkušenosti budou předávat čeští reprezentanti,“ zve na víkendovou akci Jakub Vágner.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.