Hermelín s pestem ve slanině

Sýry jsou skvělým způsobem, jak do těla dostat bílkoviny a vápník. Takový plísňový sýr kulatého tvaru se výborně servíruje, když víme, jak se k němu zachovat.

Zásadní doporučení, které se týká teploty podávaného plísňového sýru, má Vladimír Čejna z přibyslavské Pribiny: „Je nutné vyndat ho z ledničky nejméně dvacet minut před tím, než ho chceme jíst. Sýr se potom dostane chuťově úplně jinam – tuk se rozplyne a sýr se doslova rozpouští na jazyku. Je to daleko příjemnější, než když se to vyndá rovnou z ledničky a jí. Ono je to ale těžké, někdy má člověk hlad nebo takovou chuť, že to těch dvacet minut nedokáže počkat. Ale my doporučujeme těch dvacet až třicet minut opravdu vydržet.“

Ingredience
  • 4 plísňové sýry
  • 16 plátků anglické slaniny
  • Na pesto:
  • Půl hrsti ořechů
  • Petrželová nať
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Sůl

Plísňový sýr dobře jí samotný k vínu, ale můžeme si jej i tepelně upravit. Obojí jde jednoduše: „Sýr stačí nakrájet na jednotlivé výseče a podávat k červenému vínu, ale pokud chce někdo teplý předkrm, tak stačí vzít ten sýr, obalit ho do anglické slaniny a dát zapéct do trouby, tak si ho dělám já,“ usmívá se Vladimír Čejna.

Pokud se nám bude chtít, můžeme si snadno a rychle připravit ořechové pesto, které k tomuto typu sýru skvěle chuťově ladí. Vezmeme menší hrst vlašských ořechů, listovou petržel, stroužek česneku a vše rozmixujeme v robotu. Přiléváme postupně olivový olej, až dostaneme konzistenci pesta a nakonec osolíme.

Kulaté sýry podélně rozkrojíme, potřeme tímto pestem a přiklopíme horní polovinu zpátky. Dál je postup stejný, obalíme každý sýr 4 plátky slaniny, potom alobalem a zapečeme.

autor: dak

Související

  • Nakládaný hermelín

    Znáte to, když vás honí mlsná na něco slaného, s výraznou chutí koření a hledáte v ledničce, co si dát?

  • Grilovaný hermelín

    Když náš milý kolega Jarda Hypochondr mluví o jídle, tak si raději pohlídejte, abyste právě neměli hlad.