Domácí tlačenka
Spousta lidí tlačenku miluje a běžně si ji kupuje, ale dobrá tlačenka se dá snadno udělat i doma, stačí jen vědět, jak na to.
Zkušený řezník Pavel Čuda ze Žďáru nad Sázavou se tlačenek něco nadělal, takže si od něj můžeme nechat poradit, jak postupovat. Potřebujeme vepřovou hlavu i s lalokem, koleno bez kůže, plec, kdo chce libovější, jazyk a srdce – to všechno pořádně propereme, aby byl vývar krásně čirý.
- 1 vepřová hlava + lalok
- vepřové koleno
- vepřová plec (jazyk a srdce)
- vepřové nožičky
- (celkem cca 1,5 kg masa)
- sůl, pepř
- 2 lžíce majoránky
- 1 - 2 stroužky česneku
Na vaření ale využijeme dva hrnce. Do toho druhého přijdou vepřové nožičky a kůže stažená z kolene. „To je ta klihovina, která vám tu tlačenku drží. Kůži už dále nepotřebujeme, ale nožičky vyjmeme a rozsekáme nebo umeleme na středně jemno,“ vysvětluje Pavel Čuda.
Uvařené maso vyndáme, nakrájí se na přiměřené kostky, vývar se scedí a maso se jím zalije. „Přidáme i scezený vývar z nožiček a kůže a rozemleté nožičky,“ říká řezník.
Všechno necháme chvíli odstát a vychladnout. Když se nahoře usadí tuk, radí Pavel Čuda okamžitě ho odebrat: „Ideální je ho rovnou sebrat a pryč s ním. Dochutíme česnekem a majoránkou, to je obojí dominantní koření, dále pepř a sůl. Radím mírně přesolit, ale záleží na tom, jak moc jste na začátku osolili vývar. Všechno pořádně zamícháme a nacpeme tlačenku do střev, nejlepší jsou ta nylonová,“ doporučuje Pavel Čuda.
V nich se tlačenka znovu povaří. Druhé vaření by mělo probíhat za teploty 90 stupňů nejméně půl hodiny, nechá se v hrnci vystydnout asi na 60 stupňů a pak se může dát do lednice, kde by měla tlačenka aspoň jeden celý den chladnout. Párkrát ji za tu dobu otočte, a pak bude připravená k podávání tak, jak ji máte rádi.
Související
-
Smažené kroupové jelito
V kolébce nejlepších světových kuchyní, ve Francii, plné gurmánů také jedí výrobky ze zabijačky.
-
Žemlové jelito
Je tady masopust! Můžeme si pořádně užít masitých zabijačkových dobrot, například vynikajících domácích jelit. Těch existují dva druhy – kroupové a žemlové. Žďárský...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.