Z jednoho hektaru jsme schopni vypěstovat to, co z deseti hektarů na poli, říká pěstitel hydroponických rajčat

5. srpen 2022
Ve vlastní šťávě

Největší audioportál na českém internetu

Jak se liší chuťově zahradní rajčata oproti těm hydroponickým? (ilustrační foto) | Foto: Unsplash, Licence Unsplash

Nejen okurková, ale i rajčatová sezóna v Česku vrcholí. Vydali jsme se do Brna za Matějem Sklenářem na jednu z hydroponických farem, ve kterých dozrávají rajčata nejen v pozdním létě

Matěj Sklenář pochází ze zemědělské rodiny, která se už od devadesátých let věnuje pěstování zeleniny, zvlášť salátů. Před třemi lety se rozhodli vyzkoušet hydroponii – i díky tomu, že právě Matěj se hydroponickému pěstování věnoval v rámci svého studia na univerzitě v Nizozemí, kde se tahle metoda hojně využívá.

„My jsme schopni vypěstovat nějaké množství rajčat za použití menšího množství vody, v uzavřeném systému, kde hnojiva neunikají do přírody. Tím pádem si myslíme, že je to šetrnější k životnímu prostředí, zároveň jsme schopni navodit ideální podmínky pro růst rajčat a máme tak větší sklizeň, než kdybychom je pěstovali na poli,“ vysvětluje Matěj Sklenář.

Návštěva fóliovníku hydroponické farmy připomíná záběry z futuristických filmů – obrovský les zcela dokonalých rajčat seřazených v přesných nekonečných řádcích. Návštěvník si nemá jak zablátit boty. Naopak, obuv i ruce je potřeba pečlivě vydesinfikovat. Všechny řádky jsou protkané trubkami, která zásobují substrát vodou s potřebnou porcí živin. Přebytečný roztok se zase stáčí a recykluje zpět. Protože jsou rajčata ve sklenících schopná v dokonalých podmínkách vyrůst do výšky několika metrů, sklízejí se pomocí speciálního vysokozdvižného vozíku na kolejničkách.

„My jsme se rozhodli pro tuhle technologii i kvůli velikosti naší farmy – jsme v Brně a už nemáme kam růst. Z jednoho hektaru jsme schopni vypěstovat asi to, co z deseti hektarů na poli. To je ten hlavní důvod, proč jsme do té technologie šli.“ Rajče dokáže jít za sluncem a do výšky poměrně dlouho, pokud k tomu má dostatek světla, teplo a nezkosí ho choroby a celkové vyčerpání rostliny – jako tomu je u klasických zahrad. Toho se ve skoro sterilních podmínkách dá využít. 

A tak, aby nemuseli stavět skleníky vysoké přes deset metrů, navazují rostoucí rajče na zeshora postupně odmotávanou provázku – po dosažení maximální výšky fóliovníku se pak ještě může celý hák, na kterém je provázek připevněný, posunout do boku jako prádlo na šňůře a získá se tak dalších několik metrů. Rajče – rekordman tak může mít kolem 12 metrů, pokud se ovšem do skleníku nedostane nějaké onemocnění. Pokud se včas nezasáhne postřikem, může snadno celý rajčatová „monokultura“ padnout velmi rychle. Ovšem v případě, že se dodrží preventivní podmínky, je naopak šance postřikům se úplně vyhnout.

V čem se rajčata pěstují, pokud nejde o půdu? Jak se liší chuťově oproti zahradním protějškům a jak to lze srovnat?Jaká další zelenina a ovoce se hydroponicky pěstuje? Proč nemohou být hydroponická rajčata bio a jaká negativa hydroponie má? Poslechněte si celý rozhovor.

Nejposlouchanější

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.