Vysoké žije festivalem ochotnických divadel. Zvláštním hostem byl Tomáš Töpfer

Ve Vysokém nad Jizerou se až do příští soboty koná 50. ročník přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim. V tamním divadle je na každý den v týdnu připraveno představení některého z ochotnických souborů z celé republiky. Atmosféru přehlídky si můžete přiblížit v záznamu přímého přenosu, který měl z festivalu v neděli Český rozhlas Liberec.

Krakonošův divadelní podzim je tradiční soutěžní přehlídkou venkovských souborů z obcí do 5000 obyvatel. Po celý rok se spolky představovaly na regionálních kolech soutěže ochotníků, národní přehlídka vrcholí právě ve Vysokém nad Jizerou.

Divadlo Krakonoš ve Vysokém nad Jizerou

Zvláštním hostem jubilejního padesátého ročníku vysocké přehlídky byl i herec Tomáš Töpfer, který v tamním divadle také před časem účinkoval v inscenaci Maryša. Tu režíroval jeden z porotců přehlídky Milan Schejbal. Ten je prý jediným režisérem, se kterým známý herec spolupracuje mimo svou domvskou scénu.

„Ochotnické divadlo mám strašně rád. Za chvíli si budeme připomínat třicáté výročí listopadu, tak si všimněte, že revoluce v Rumunsku vznikla na ulicích, v Polsku v kostelích a v Česku divadle. V Česku má divadlo úplně jinou společenskou funkci, obrozeneckou. Zachoval se díky divadlu český jazyk a dokonce i v rozvětvené síti ochotnických spolků, které dodneška žijí, pracují a dokonce mají tady ve Vysokém přehlídku," přiblížil známý herec svůj vztah k amatérskému divadlu. V neděli odpoledne pak na festivalu vystoupil na veřejné besedě.

Hosté - předseda poroty Milan Schejbal a tajemník poroty Jaroslav Vondruška

Na každý den festivalu je připraven bohatý program. Kromě jednotlivých představení mohou lidé navštívit také dopolední rozbory už odehraných inscenací, nebo loučení a vítání s hostujícími soubory. Letošní novinkou je také videokavárna.

Program přehlídky

Lidé můžou navštívit také výstavu ve vysockém Vlastivědném muzeu, která dokumentuje padesátiletou historii Krakonošova divadelního podzimu. Tu mapuje i nově vydaná publikace To pravé místo pro divadlo, jejíž autorkou je dlouholetá redaktorka festivalového zpravodaje a také je moderátorka ČRo Liberec Jana Fričová.

„Psala jsem jí tři roky. Je to spíš z mého pohledu, z pohledu redaktorky zdejšího zpravodaje, jak jsem viděla ubíhající přehlídku. Ale vzhledem k tomu, že já jsem tady teprve šestnáct let a ne celých padesát, tak jsem musela požádat o vzpomínky ostatní členy souboru. Takže tam to všechno je," představila Jana Fričová svou knihu.

Festival Krakonošův divadelní podzim potrvá až do soboty 19. října. 

Spustit audio