Víc než jen hudební festival. Worldfest se stěhuje do magické Valdštejnské lodžie

7. září 2018

Ve Valdštejnské lodžii u Jičína se bude po čtyřleté pauze konat festival Worldfest. Od  7. do 9. září je možné slyšet Ivu Bittovou, My Sister Grenadine a mnohé další.

Hostem ArtCafé byl Jiří Vydra, zakladatel festivalu a kastelán Valdštejnské lodžie. „Samotná stavba může na fotce vypadat trochu menší než v reálu. Teprve když člověk stojí přímo tam, uvědomí si tu monumentalitu,“ říká Jiří Vydra o Valdštejnské lodžii, architektonickém unikátu, který v 17. století nechal vybudovat Albrecht z Valdštejna.

Nový život opuštěného místa

Jiří Vydra: O umění dělat umění ve veřejném prostoru

Jiří Vydra

Jiří Vydra má mnoho talentů, především je ale obdařen schopností kulturně oživovat místa zdánlivě opuštěná a ztracená. Původní profesí grafik, je dnes znám spíš jako umělecký dramaturg pořádající akce ve veřejném prostoru a jako kastelán nedávno obnovené raně barokní památky na Jičínsku, Valdštejnské lodžie.

Letohrádek, možná místo pro pozorování hvězd, byl součástí plánovaného většího krajinného celku. Po smrti Valdštejna ale zůstal nedokončený a v průběhu století prošel rukama mnoha majitelů a mimo jiné sloužil i jako sýpka nebo dobový squat. Od 30. let patří městu Jičín a díky jeho investicím se za posledních dvacet let znovu probouzí do své někdejší krásy.  Jiří Vydra působí v lodžii sedm let, a jak sám říká, spíš než jako klasický kastelán pracuje jako umělecký šéf, dramaturg a grafik. „Jednou jsem se do lodžie vydal na výlet, sednul jsem si před ní a jen tak ze zájmu jsem si napsal na papír dramaturgii celého roku. A ten papír byl pak takovým klíčem - důvodem, proč do lodžie jít,“ popisuje moment, kdy mu charismatické místo učarovalo.

Worldfest: Ze zavřeného hradu do otevřené lodžie

Festivaly přinášejí mimořádné zážitky a učí lidi poslouchat novou hudbu

Nylon Jail na Colours of Ostrava

V rozhlasovém studiu se úplně poprvé sešli zástupci největších českých hudebních festivalů:  Metronome, Rock For People, Aerodrome a Colours. Jaký je český festivalový návštěvník a jaké problémy pořadatelé v současnosti nejvíc řeší?

Koncerty, četba orientální pohádek, slavnost stromů nebo netradiční oslavy Vánoc, program v lodžii je nabitý, od jara do podzimu se něco děje každý víkend. Od 7. do 9. září se do nového působiště přesouvá i zavedený Worldfest, který předtím dvanáct let fungoval na hradě Grabštejn u Liberce. „Hlavní rozdíl je v tom, že hrad je uzavřený prostor. Takže pro mě to mělo na Grabštejně velmi silné kouzlo v tom, že jste se vlastně na tři dny zavřeli do separátního města, kde jste zažívali silné okamžiky a potkávali pořád stejné lidi. Barokní lodžie je naopak prostor otevřený do krajiny, takže by se tam návštěvníci festivalu měli cítit volně. Představuju si to tak, že si třeba vezmete deku, rozbalíte si ji pod platanem a budete tu hudbu poslouchat z trochu větší dálky,“ vysvětluje Jiří Vydra.

Na programu Lodžie Worldfestu jsou vystoupení Ivy Bittové, kapel My Sister Grenadine, Free Balkan Quintet a mnoha dalších, chystá se i divadlo, to vše nejen v lodžii, ale i v kostele Všech svatých pod Zebínem a v okolí.

Pokud chcete slyšet hudební ukázky z programu festivalu a celý rozhovor s Jiřím Vydrou, pusťte si kompletní záznam ArtCafé, ve kterém vás také Petr Dorůžka seznámí s belgickou vokální sestavou Voxtra.

Spustit audio

Související