Vesničku Poříčí u Přibyslavi chrání před záplavami pouze pytle s pískem

9. červenec 2009
Zblízka

Asi 500 pytlů s pískem chrání před záplavou vesničku Poříčí u Přibyslavi, nejhůře bylo tamním obyvatelům minulý týden, když se ze svažitého kukuřičného pole přišla obrovská vlna, která zaplavila 12 domů a způsobila statisícové škody. Nebylo to poprvé, a tak hasiči vodě postavili do cesty provizorní hráze. První déšť, kdy napadlo přes 30 mm srážek, všichni přečkali. Co bude dál se ale neví. Pytle tam samozřejmě nemohou zůstat a návrhy, jak ochránit vesnici na břehu Sázavy u železniční trati jsou různé. V Poříčí zblízka natáčel Milan Kopecký.

Milan KOPECKÝ:
Poříčí týden poté. Na cestách mezi domy je stále vidět, kudy záplava přišla. Kolem té obecní přibyly stovky pytlů s pískem. O kus dál stojí dva pánové. Pojďme za nimi.

osoba:
Jo, to byl fofr.

osoba:
Hráze jsou výborný. To je jasný, že jo, ale jak je tady dlouho nechat, to nikdo neví, že jo, jak to tady dlouho bude.

Milan KOPECKÝ:
Staršího muže jsem tady zpovídal minulý týden. I jeho majetek velká voda postihla. Trochu lépe je na tom soused opodál.

osoba:
Tady je starej barák, a to na vodu bylo stavěný. Otevřou se vrata, voda proteče a hotovo.

Milan KOPECKÝ:
Také on vidí provizorní hráze jako v tuto chvíli jediné možné řešení. Voda z pole by hned nad Poříčím narazila do pytlů, teka by po asfaltové silnici k dalším hrázím a odtud prakticky přímo do Sázavy.

Jakub MÁŠA, obyvatel Poříčí:
Tak snad jo. Uvidíme. To by spíš chtělo nějaký zátarasy tam nahoře na poli, aby to nějak zabránilo a myslím, že by to mohlo pomoct. Tady ty zábrany z písku trochu, no.

Milan KOPECKÝ:
Schvaluje o několik generací mladší obyvatel Poříčí Jakub Máša. Záplava postihla i zdejšího truhláře.

obyvatel Poříčí:
Hráz je vcelku k ničemu, protože, že jo, někudy ta voda dolů do tý řeky se dostat musí, to znamená, když dáte hráz, musíte dát někudy tý vodě cestu. Cesta v tomhle případě je nejlepší v kanále nebo škarpě, čili někdo by měl dát někomu nějaký peníze a ten by to měl udělat, aby to měl nějak posílit, vylepšit, aby to teda lépe fungovalo, anebo obec udělat škarpu kolem silnice místo těch pytlů vlastně, který jsou teda nahoru nad terén, tak udělat nějakej žlab z nějakejch betonovejch tvarovek, aby prostě se to dalo občas vyčistit, protože se to bude zanášet, že jo.

Milan KOPECKÝ:
Pytle s pískem ochrání asi polovinu Poříčí. Sympatickou paní ve spodní části vesnice bohužel ne.

obyvatelka Poříčí:
Nám to tady teda teče úplně tadyhle z toho potůčku, takže to nevím, já jsem vždycky na mrtvici. My jsme to měli až tady k tomuto schodku, že to tady poprvně po tom trochu míň a nevím, už aby to přestalo.

Milan KOPECKÝ:
Téměř všichni chtějí jediné, trvalé opatření, které vesničku ochrání.

obyvatelka Poříčí:
Jedině že by tam teda měli nasázet nějakou trávu na ten kopec. Já si pamatuju jako holka tam normálně byly na to kopci takový pruhy a byly tam rybízy, byly tam stromky ovocný a takový věci na tom kopci, tady jako nad vsí, jo.

Michael OMEZ, místostarosta Přibyslavi:
Určitě by bylo ideální klasické protierozní opatření zatravňovací pás, změnit vlastně způsob obdělávání.

Milan KOPECKÝ:
To je místostarosta Přibyslavi Michael Omez, který do Poříčí také přijel a chce zemědělce tlačit k tomu, aby na poli byl zelený travnatý pás.

Michael OMEZ, místostarosta Přibyslavi:
Nelze provést ze dnes na den. To musí být koncepčně řešeno a ta voda je nevyzpytatelná. Takže počítat se všemi i těmi horšími variantami.

Milan KOPECKÝ:
Pásy travin a jetelů intenzitu velké vody jistě zbrzdí. Najdou se ale další peníze na stavbu kanálu a odvodňovacích stok? Na to zatím nikdo neodpověděl. Pro Radiožurnál Milan Kopecký, PoříčíPřibyslav.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio