V rozhlase nemůžete lhát, mikrofon to objeví, usmívá se Taťjana Medvecká. Dnes slaví sedmdesátiny!

Lady Macbeth i Prezidentka ve hře Thomase Bernharda. Desítky rolí za rozhlasovým mikrofonem ztvárnila herečka Taťjana Medvecká. Právě dnes jí je 70 let – vše nejlepší přejeme i my z Radiožurnálu!

Poprvé na sebe upozornila malou rolí po boku Jiřího Schmitzera ve filmu Marečku, podejte mi pero. Tehdy v roce 1976 už byla členkou činohry Národního divadla. Ve Zlaté kapličce za 48 let ztvárnila více než 100 rolí. Za činoherní herectví získala také dvě ceny Thálie – roce 2000 za roli Alžběty v Marii Stuartovně a o dva roky později za výkon v roli Antonie Nikolajevny ve hře Poprvé vdaná.

Poctivé přípravy

Taťjana Medvecká při natáčení rozhlasové hry Sabeth (1993)

Energii svým nezaměnitelným hlasem přenáší také v audioknihách a v rozhlasových hrách. „Na divadle člověka vnímáte v nějaké komplexnosti, ale říká se, že v rozhlase nemůžete lhát, že mikrofon to objeví,“ vyprávěla Medvecká o rozhlasovém herectví letos na jaře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka.

„Přiznám se, že se připravuju docela poctivě, když jdu do rádia nebo teď jdu načítat knížku. Mohla bych vám ukázat, jak mám text podtrhaný, kde mám udělané důrazy, nebo jak si spojuju, co je třeba větný celek, co je třeba říct spolu, nebo kde chci udělat pauzu,“ popisuje.

Vítězství v anketě Neviditelný herec

Sedminásobné vítězství patří herečce v anketě Českého rozhlasu Neviditelný herec. Je třetí nejoblíbenější rozhlasovou herečkou vůbec. Letos na jaře se umístila na bronzové příčce v anketě Neviditelný herec století, hned za Hanou Maciuchovou a Danou Medřickou.

Čtěte také

„Když jsem se dozvěděla o těch nominacích, vůbec jsem tomu nerozuměla, jak mohu soutěžit s legendou. Pro mě paní Medřická, pan Hrušínský, pan Höger jsou nedostižné idoly. A najednou je tam moje jméno,“ říká se smíchem Medvecká.

Zatím poslední rozhlasovou hru dotočila v polovině října a Český rozhlas Dvojka ji poprvé odvysílá v neděli 26. listopadu. Ve hře Garderobiér se v karlínském rozhlasovém studiu potkala třeba s Jiřím Štěpničkou nebo Viktorem Preissem.

autoři: Tomáš Maleček , vma
Spustit audio

Související