V Olomouckém kraji přibylo minulý měsíc lidí bez práce. Nezaměstnanost v regionu meziměsíčně vzrostla

8. březen 2024

Úřady práce dnes zveřejnily statistiky nezaměstnanosti. Vyplývá z nich, že v Olomouckém kraji nezaměstnanost v únoru mírně vzrostla na hodnotu 4,2 procenta.

Úřad práce evidoval k poslednímu únoru v Olomouckém kraji celkem 17 658 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 224 vyšší než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných tak meziměsíčně v regionu mírně vzrostl. Konkrétně šlo o nárůst o jednu desetinu procentního bodu. Lidí bez práce přibylo ve všech bývalých okresech Olomouckého kraje. Jedinou výjimkou bylo Šumpersko, tam se nezaměstnanost snížila ale jen velmi nepatrně. 

„Nejvyšší nezaměstnanost vykázal opět horský okres Jeseník, a to 6,5 procenta. Jedná se o třetí nejvyšší hodnotu v republice. Naopak nejnižší nezaměstnaností se opět může pochlubit okres Prostějov, je to pouze 3,1 desetina procenta, čili méně než poloviční nezaměstnanost oproti Jeseníku,“ říká analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

V únoru taky jeden zaměstnavatel v Olomouckém kraji nahlásil záměr hromadného propouštění, celkem by se to mělo týkat asi 160 lidí, nicméně v příštích měsících by už nezaměstnanost měla začít klesat.

Jaké možnosti úřad práce nabízí zájemcům o zaměstnání?

Kromě klasických služeb pro uchazeče o zaměstnání nabízí Úřad práce od loňského roku speciální dotované kurzy digitálního vzdělávání, které můžou využít i lidé mimo evidenci nezaměstnaných, třeba matky na mateřské, senioři, nebo i lidé, kteří by chtěli práci v budoucnu změnit. Kompletní seznam těchto školení zájemci najdou na portálu jsemvkurzu.cz.

„Hodně hradíme počítačové kurzy, od kurzů pro začátečníky až po kurzy pro testery, pro programátory, pro webmastery, ale hodně hradíme také třeba kurzy marketingu, protože marketing je dovednost, která se dneska realizuje na internetu a je potřeba k tomu určité digitální dovednosti mít. Pro větší firmy hodně hradíme kurzy datové analýzy a hradíme nějaké kurzy do účetnictví, do administrativy, pokud se tam používají také nějaké digitální nástroje, většinou počítač a počítačové programy,“ popisuje specialistka pro rekvalifikace olomouckého Úřadu práce Jana Čuhlová.

Kurzy digitálního vzdělávání jsou dotované, to znamená že Úřad práce na ně může přispět  částkou až 50 000 korun. 

V Olomouckém kraji počet volných pracovních pozic vzrostl.

Zaměstnavatelé v regionu nabízeli celkem 7 951 pozic, tedy o 245 víc než z předchozím měsíci.

„Počet volných pracovních míst  byl o více něž tři stovky vyšší, než ve stejném měsíci loňského roku. V jarních měsících již očekáváme mírné oživení pracovního trhu a pokles nezaměstnanosti,“ doplňuje Jaroslav Mikšaník.

Oživení souvisí hlavně s tím, že zaměstnavatelé začnou během jara stále více poptávat sezónní pracovníky třeba v zemědělství, stavebnictví nebo v cestovním ruchu.

Spustit audio