V hudební nauce jsem trpěl, přiznává Martin Stánec, spoluzakladatel cimbálové muziky Hejčíňan

Hejčíňan vznikl na Gymnázium v Olomouci-Hejčíně jako doprovodná muzika, jako dočasný projekt. A letos slaví už 10. narozeniny. „Studenti, kteří do školy přicházejí, už o nás vědí a hlásí se,“ těší Martina Stánce.

Hraje na dechové nástroje, střídá flétnu, hoboj, klarinet a saxofony. Aby si mohl s muzikou i zazpívat, sáhl po viole. U cimbálovky má rád původní zvuk. „Vím, že lidem se líbí, když zahraje i jiný žánr, třeba bigbít, ale to já nevyhledávám,“ říká.

Sedět uprostřed obrovského zvukového chumlu, to je úžasná věc.
Martin Stánec

Martin Stánec je schopný zaskočit ve spoustě kapel, ať už je to komerční plesové uskupení, cimbálovka nebo big band. „Sedět uprostřed obrovského zvukového chumlu, to je úžasná věc,“ vyznává se. A vzpomíná na legendy, mimořádné učitele a posléze kamarády Vraťu a Jardu Hrabalovy.

Na největším gymnáziu v České republice v Olomouci-Hejčíně učí Martin Stánec španělštinu a hudební výchovu. Vidět ho můžete také na jevišti Moravského divadla v činoherním představení Jmenuji se Ašer Lev, ve kterém hraje na klarinet.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.