Urážky, fotomontáže, falešné profily. Jak své děti chránit před kyberšikanou?

29. leden 2024

Urážející komentáře pod statusy a fotkami na sociálních sítích nebo upravené fotomontáže a videa. Kyberšikana má spoustu podob a na každé dítě může dopadat různě. Varovným signálem, že se něco děje, můžou být i zhoršené známky na vysvědčení. „Jakmile se fotka objeví na internetu, už tam zůstane a nejde spolehlivě odstranit,“ upozorňují redaktoři Cibulka a Magdoňová.

Za kyberšikanu můžeme považovat urážlivé komentáře, posměšky, nadávky, zesměšňující fotky a videa. Vlastně cokoli, co druhému ublíží nejen v online světě, ale i v reálu.

Čtěte také

„Když jsem se bavila s učitelkami a učiteli, jestli něco takového ve školách řeší, tak připouští, že různé formy kyberšikany se na školách opravdu dějí. Není to nic ojedinělého. Problém kyberšikany je navíc ten, že před tím nejde utéct, odchodem ze školy od něj dítě neuteče,“ popisuje redaktorka Jana Magdoňová.

Co se tedy na školách děje? Třeba jeden žák vytvořil druhému falešný instagramový profil, odmítal ho smazat a dělá si tam legraci i z jeho mladší sestry. „Tehdy to museli řešit i rodiny obou dětí, škola moc nevěděla, co s tím. Navíc se to dělo ve volném čase dětí,“ popisuje redaktor Jan Cibulka s tím, že školáci taky často přesdílí něčí stories na Instagramu s nějakou zesměšňující poznámkou nebo gifem.

Zablokovaný účet

„Vím i o případu, kdy si desetiletá dívka našla kamarádku přes online hru, psaly si, volaly si. Jenže pak na toto přátelství začala žárlit další kamarádka a psala jí nesmyslné množství zpráv, vyptávala se jí na osobní věci. Školačka tak ze strachu a stresu neznámé dívce řekla spoustu osobních věcí. Nakonec to všechno řekla mamince a společně dívku zablokovaly,“ dodává Magdoňová.  

Čtěte také

Školačka z toho ale byla několik dní nešťastná a v momentě, kdy účet zablokovaly, se rozplakala úlevou. „Tím chci říct, že i když se nám to na první pohled může zdát jako drobnost, nesmysl, tak děti to můžou vnímat úplně jinak. Ne vždy jim dochází, že útočící účet můžou zablokovat a chránit se.“

Intimní fotky

Sexuální predátoři jsou špička ledovce. Ale přesto se samozřejmě stává, že dítě oslovují neznámé účty a snaží se je manipulovat do focení intimních fotek nebo natáčení videí. Daleko častější ale je, že si takové fotky a videa vytvoří děti samy.

Čtěte také

„Teenageři jsou ve vztahu, posílají si intimní fotky a videa. Tím se ale můžou dostat do problémů se zákonem, protože v některých případech jde o dětskou pornografii. A velký problém pak může být, když se vztah rozpadne a jeden z partnerů začne intimní materiály zveřejňovat, aby druhému ublížil. Tady je důležité říct, že jakmile se fotka objeví na internetu, už tam zůstane a nejde spolehlivě odstranit.“

Jak se chránit?

A jak může rodič svoje děti ochránit před kyberšikanou? Vysvětlit, že je důležité si svůj telefon zamykat, ideálně se nepřihlašovat do mailu a na sociální sítě ze školních počítačů a nefotit se v intimních situacích.

Určitě se zajímejte o to, co dítě na mobilu a počítači dělá, co ho baví, čím tráví čas.

„Je potřeba mít s dítětem vztah, ve kterém si důvěřujete. Dítě nesmí mít strach za vámi přijít s problémem. A když přijde, tak na něj nekřičet, prostě se mu snažte v klidu pomoct. Určitě se zajímejte o to, co dítě na mobilu a počítači dělá, co ho baví, čím tráví čas. Taky určitě myslete na to, že i když dítě na mobilu tráví dost času, určitě to neznamená, že té technologii rozumí, co se týká bezpečnosti. Takže o tom musíte společně mluvit a rizika mu vysvětlovat.“

Linka bezpečí

Rodičovské zámky a aplikace na sledování, co dítě na mobilu dělá, mají smysl jen u velmi malých dětí, větší děti se to velmi rychle naučí obejít.

Rodiče často bez rozmyslu zveřejňují na svých sociálních sítích fotografie a videa svých dětí. Vám se to může zdát jako roztomilé, dítěti to ale může ublížit.

„A nezapomeňte, že i vy se můžete stát důvodem kyberšikany vašich dětí. Rodiče často bez rozmyslu zveřejňují na svých sociálních sítích fotografie a videa svých dětí. Vám se to může zdát jako roztomilé, ale když se fotka vztekajícího se dítěte objeví na školní nástěnce se zesměšňujícím popiskem, může to vašemu dítěti ublížit. Prostě ideálně své dítě nikde nezveřejňujte, i když byste se rádi pochlubili.“

A pokud se děti třeba stydí říct o problému rodičům, třeba právě kvůli uniklým intimním fotkám, tak se mohou obrátit na školního psychologa nebo učitele, kterému důvěřují. Jsou i organizace, které pomáhají. Funguje Linka bezpečí nebo poradna e-Bezpečí. Tam můžou děti i anonymně napsat nebo zavolat.

Spustit audio

Související