Trenér moderních pětibojařů Kučera: Úspěšná juniorská generace značí, že se budoucnosti bát nemusíme

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport přijal trenér moderních pětibojařů Jakub Kučera. V pořadu Na síti si s Andreou Sestini Hlaváčkovou povídal o úspěchu juniorských reprezentantů, ale také o systému kvalifikace na olympijské hry do Paříže. Vyjádřil se také k situaci ohledně možného startu ruských a běloruských sportovců na vrcholných světových akcích. Proč se nemluví o dopingu u sportovců z Ruska? Jak to vypadá s novou disciplínou, která má nahradit jízdu na koni?

Jak jste se dostal k trénování moderních pětibojařů?

Měl jsem souseda, který byl členem české reprezentace v moderním pětiboji. Takže to mě k tomu přivedlo. Následně jsem na Fakultě tělesné výchovy a sportu vystudoval dva obory, jeden z nich byl zaměřený na trenérství moderního pětiboje a už jsem u toho zůstal. 

Od roku 1993 jste trénoval pouze ženy a po roce 2000 už celou reprezentaci. Jak probíhal trenérský přechod?

Začátky byly poměrně přirozené, protože jsem začínal v době studií. Trénovat holky a trénovat kluky je v mnohém jiné, ale byla to obrovská zkušenost. Sedm, osm let u ženské reprezentace mi pomohlo k tomu, že práci pro celou reprezentaci jsem mohl dělat trochu jinak. 

Jak moc spolupracujete se specialisty, kteří se věnují jednotlivým disciplínám a funguje spolupráce mezi jednotlivými tréninkovými skupinami?

Úspěch všech týmů na světě se odvíjí od toho, jaké spolupracovníky jsou schopní dostat do realizačního týmu. Nejde jen o dílčí disciplíny, ale jde i o výživu, lékařské zabezpečení. V realizačním týmu máme lidi, kteří jsou ve svých oborech nejlepší a ty výsledky tomu odpovídají. Kromě mé tréninkové skupiny je výhodou, že nejúspěšnější a největší skupinu, která je juniorská, trénuje moje žena. Provázanost největších a nejúspěšnějších skupin je velká. 

Jak je na tom momentálně český moderní pětiboj?

Čeští závodníci patří mezi absolutní světovou špičku. Když se podíváme na výsledky posledních pěti olympijských her, tak vždy byl někdo z Čechů ve hře o medaili. Někdy se to povedlo, někdy ne. Martin Vlach byl v Tokiu pátý, Honza Kuf osmý, ale nahoru jde i ženský reprezentační tým. Veronika Novotná byla druhá na Světovém poháru v Bulharsku, junioři vyhráli mistrovství světa, Lucka Hlaváčková byla vyhlášena nejlepší mládežnickou pětibojařkou světa. Po sportovní stránce se o budoucnost českého moderního pětiboje určitě bát nemusíme. 

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související