Svatovítská katedrála bude mít nové osvětlení. Časem možná i vyhřívané lavice

23. duben 2013

Svatovítskou katedrálu čeká modernizace. Pražské arcibiskupství a Správa Pražského hradu v ní chtějí mít nové osvětlení a shánějí peníze i na stavbu nových varhan. V plánu jsou také vyhřívané lavice pro věřící i návštěvníky koncertů.

„Tento projekt je v úplném počátku. Na rozdíl třeba od jiných projektů, jako je osvětlení katedrály, o kterém se už nejen uvažuje, ale také existuje projekt na to, že by tato stará světla, která jsou osazena ještě klasickými žárovkami, nahradilo osvětlení moderní,“ říká mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Úsporné žárovky ušetří peníze, ale hlavně budou variabilní a nasvítí dění v katedrále tak, jak bude potřeba. „Měla by se vyměnit všechna světla. Mělo by jít o systém, který by řídil počítač a ten by umožnil nastavit jak intenzitu osvětlení, tak i způsob, co bude nasvícené,“ popisuje Pištora.

Světla v katedrále se mají měnit ještě letos. Zaplatí je sponzor. V plánu je také výměna varhan, na nový nástroj se ale zatím sponzor nenašel.

„Na svátek svatého Vojtěcha, hlavního patrona pražské arcidiecéze, si připomeneme také 70 let života našeho arcibiskupa, kardinála Duky. On se vyjádřil v tom smyslu, že nejhezčím dárkem by pro něj bylo, kdyby lidé přispěli na stavbu těchto varhan,“ říká mluvčí pražského arcibiskupství.

Nové varhany by už neměly stát uprostřed chrámu, jako ty z roku 1929 od Josefa Mölzera, ale v jeho zadní západní části, aby rozezněly celou chrámovou loď. Stát by mohly až 50 milionů korun.

„Tento nástroj není úplně dostačující pro tuto velkou katedrálu. Nebyl pro ni koncipován, byl zde ještě před dostavbou katedrály,“ vysvětluje Aleš Pištora.

Pražský arcibiskup Dominik Duka celebroval zádušní mši za Václava Havla ve svatovítské katedrále

„Při dostavbě se počítalo s tím, že sem bude umístěn nástroj skutečně veliký, který by byl schopen dostatečně rozezvučet celý prostor katedrály. Ovšem doposud k tomu nedošlo a dnes se opět uvažuje o tom, že by do katedrály byly postaveny nové, veliké varhany,“ vysvětluje Aleš Pištora.

Obnovu vybavení svatovítské katedrály umožnil konec sporů o její vlastnictví mezi státem a církví. V roce 2010, po 17 letech, se katolická církev a Správa Pražského hradu dohodly, že se o chrám budou starat společně.

V katolických zemích nejsou vyhřívané lavice v kostelích žádnou novinkou

Moderní technologie jsou už dávno součástí polských kostelů. Řada z nich nabízí věřícím také vyhřívané lavice. Zařízení stačí zapnout pět minut před začátkem mše.

Kněz může podle počtu návštěvníků regulovat, které lavice se budou vyhřívat a které zůstanou studené. Maximální teplota sezení je 36 stupňů Celsia.

V Polsku existuje hned několik výrobců, kteří vyhřívaná sedadla dodávají. Slibují, že spotřeba energie je velmi nízká. Nabízejí až sedmiletou záruku a také potvrzení, že s vyhřívanými kostelními lavicemi nemají problém památkáři.

Také v Rakousku poskytují kostely příjemný pobyt i za chladného počasí. Jsou vytápěny několika způsoby, mají například podlahové topení.

Vyhřívané jsou i lavice. Pod nimi jsou umístěny trubky, které přímo zahřívají plochu na sezení, takže se lidé cítí, jako by seděli na vyhřívané dece. Podobným způsobem přivádějí teplo i do klekátek, takže ať se lidé modlí vsedě anebo na kolenou, sálá příjemné teplo.

Takový systém převažuje, ale může se stát, že v některých menších kostelech se musí lidé v zimě hodně teple obléct, protože tento komfort nemají.

autoři: maw , pev , ela , mka
Spustit audio