Stavební firma u soudu kvůli stížnostem nájemníků

13. březen 2007
Pod kůži

Až u soudu bude některé své zakázky muset vysvětlovat stavební firma CZ Stavební holding Pardubice. Žalobu na ní podalo město Ždírec nad Doubravou, kde stavěla bytový dům pro šestnáct rodin. Jeho nájemníci, respektive vlastníci bytů si ale soustavně stěžují na závady. Stavitelé se je sice snaží odstranit, ale kvalita oprav se nájemníkům nelíbí. Firma jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že za závady mohou lidé, kteří v bytech žijí.

Milan KOPECKÝ:
Laik při pohledu na bytovku ve Ždírci nad Doubravou nic nepozná, stačí se ale zeptat nájemníků.

Michal RÖSSL, šéf bytového družstva:
Praskají lidem příčky, opadává omítka, zatýká tam do střechy, do bytů, do kotelny nám zatýká, vlastně do kotlů.

Milan KOPECKÝ:
Hovoří šéf bytového družstva Michal Rössl. Dům z části za státní peníze stavělo město, to má také podepsanou smlouvu s firmou CZ Stavební holding. Ve Ždírci nicméně pracovali zedníci dalších firmou najatých společností.

Jan MARTINEC, starosta Ždírce nad Doubravou:
Stavba se dokončila v prosinci, za tehdy už mrazů, vevnitř na omítkách byly rampouchy, protože tak byla ta budova promrzlá.

Milan KOPECKÝ:
Říká starosta Ždírce nad Doubravou Jan Martinec. A pokračuje ve výčtu.

Jan MARTINEC, starosta Ždírce nad Doubravou:
První problémy vůbec, co začaly, bylo tím, že začala zamrzat teplá voda v rozvodech, protože byla špatně zaizolovaná, pak se zjistilo, že si někdo chtěl dát plovoucí podlahu, ale ta podlaha na vlhký beton se dát nesmí, čili parketář, který přijel, řekl, že je to moc vlhké, tak zase logika stavby té rychlosti, ty problémy s kanalizací, ty začaly zhruba po dvou letech až po provozu, až se to projevilo, tak jsme vlastně nechali kamerou projet kanalizace a zjistili, že je zdeformovaná, rozdrcená, asi špatně zaústěná při výstavbě a vlastně došlo k rozkopání téměř jedné třetiny spodního bytu /nesrozumitelné/.

Milan KOPECKÝ:
Všechny závady firma CZ Stavební holding, respektive její dodavatelé odstranili.

Teofil BANSZEL, technik firmy CZ Stavební holding Pardubice:
Případně vždy po dohodě s jednotlivými uživateli na daným termínu.

Milan KOPECKÝ:
Trvá na svém technik stavební firmy Teofil Banszel, který k vlhkosti v domě a k opadávající omítce dodává, že lidé neužívají byty v souladu s obecně platnými pravidly.

Teofil BANSZEL, technik firmy CZ Stavební holding Pardubice:
Bezdůvodné vypínání v zimních obdobích ústředního topení, odpojování topných kabelů ve žlabech, případně zahrabávání sněhu na fasády, neodklízení sněhu z balkonu a tak dále, těch vad je celá řada a bohužel tím dům velice trpí.

Milan KOPECKÝ:
Lidé v domě a vedení radnice ve Ždírci nad Doubravou si ale myslí něco docela jiného.

Michal RÖSSL, šéf bytového družstva:
Tam se to opravuje tím stylem, že vždycky přijde, přijede firma, vezme silikon, zamázne vlastně veškerý trhliny, na některý věci se nám úplně vysmějou, dělníci, to je s nima, to je, dělají si z nás srandu, no, takzvaně.

Milan KOPECKÝ:
Dělí se o zkušenosti Michal Rössl. I přesto, že ve Ždírci pracovaly jiné firmy, je za vše podle smlouvy zodpovědná společnost CZ Stavební holding Pardubice. Starosta Jan Martinec proto celou záležitost předal právníkům.

Jan MARTINEC, starosta Ždírce nad Doubravou:
Žaloba se nabízela na několik důvodů, například snížení ceny díla, ale my žádáme odstranění závad.

Milan KOPECKÝ:
Navíc proti sobě stojí dva znalecké posudky. Jeden stavební firmy, který neshledal žádná pochybení. Druhý s desítkami výtek má starosta Martinec. To ale není všechno. Pardubická firma staví také v Jihlavě, mimo jiné malé řadovky.

osoba:
V koupelně, tak tam imrvére zatýká, tam to už jako řešíme nějak sami. Druhá, asi ta markantnější věc, tak když si někdo přiobjedná světlíky, tak jako absolutně nějak tam zatýkají, nevím, jak to tam mají utěsněný, nebo jestli tam mají špatný odvětrání, ale okolo světlíků to je docela velká krize.

Milan KOPECKÝ:
Zkušenosti jednoho z vlastníků. I tady má Teofil Banszel odpověď.

Teofil BANSZEL, technik firmy CZ Stavební holding Pardubice:
Domy v Jihlavě jsou postaveny přesně podle projektové dokumentace, nicméně ta jedna kondenzace je zapříčiněna v převážný míře zvýšenou vlhkostí v domech, podle vyjádření znalců tento jev by se v příštím roce už neměl opakovat, nicméně zavázali jsme se všem klientům v jarním měsíci oprav těch ventilátorů, oprav maleb a v případě, když by to někomu opravdu dělalo znovu i příští sezónu, tak dojdeme k jinému řešení.

Milan KOPECKÝ:
Problémy Ždírce nad Doubravou vyřeší soud. Problémy lidí v Jihlavě podle slibů stavební firma?

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Tak nejenom odpověď na otázku v podání redaktora Milana Kopeckého, ale i případ bytů ve Ždírci nad Doubravou budeme v Radiožurnálu i nadále sledovat.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu