Setkání u mikrofonu v terénu: Novoroční procházka zákulisím liberecké zoologické zahrady

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo, který je i jedním z moderátorů pořadu, s mikrofonem vyrazil přímo do zahrady. A „nasbíral“ tam spoustu zajímavostí o chovu tamních zvířat.

Čtěte také

První zastávkou na procházce zimní zahradou byl sloninec, kde v současnosti žije už jen jeden slon indický, samice Bala. Původně pochází z Barmy a do evropských zoologických zahrad se dostala z cirkusu. Veškeré pokusy o její zařazení do sloních stád se ale kvůli její složité povaze nezdařily.

„Proto taky přijela svého času k nám do Liberce, aby doplnila do dvojice v té době osamělou slonici Rání a tohle soužití fungovalo až do dubna 2021, kdy jsme o Rání přišli. Balu tu máme proto, že je sociálně velmi složitý slon, ve společnosti ostatních se nikdy necítila dobře.

Paradoxně od té doby, co je sama, tak úplně rozkvetla. Získala sebevědomí, je to slon, se kterým se teď pracuje úplně jinak. Všichni vědí, že slon je zvíře skupinové, ale té Bale je, zdá se, dobře, pokud je tu sama,“ přiblížil hlavní zoolog Luboš Melichar s tím, že o její budoucnosti stále jednají s koordinátorem chovu slonů. Je tak možné, že se ji pokusí znovu zařadit do některého ze sloních stád v některé ze zoologických zahrad.

Další zastávkou byla pro návštěvníky nepřístupná odchovna dravých ptáků, kde pomocí kamerového systému chovatelé sledují dravce, kteří sedí na vejcích. Podrobnosti přiblížil chovatel dravých ptáků v liberecké zoo Jan Rejlek.

Další zastavení pak proběhly v pavilonech tropů a primátů, kde zrovna probíhaly úpravy interiérů. Co bude v těchto pavilonech nového, prozradily kurátorky tamních chovů, zooložky Petra Hnidová a Petra Bolechová. Ta je také hlavní výživářkou liberecké zoo, a proto byla hlavní průvodkyní v kuchyni pro zvířata, kde se připravují krmné dávky pro všechny svěřence liberecké zahrady.

S mikrofonem navštívil David Nejedlo taky pavilon šelem, kde mu odpovídala kurátorka tamních chovů, zooložka Dorota Gremlicová. A dala i jeden zajímavý tip pro návštěvníky, který se týkal mláďat pandy červené, narozených v roce 2022.

„Pandy červené si zimní období obzvlášť užívají. Návštěvníci, kteří zavítají do zoologické zahrady v dopoledních hodinách, mají velkou šanci narazit na ně, jak skotačí i s matkou ve výběhu. A ti co budou pozorně poslouchat, mají možnost slyšet, jak pandy vokalizují, což není úplně běžné. Za normálních okolností se zdá, že jsou vlastně celý život potichu, a oni přitom mají pestrou škálu zvuků, které vydávají. Pandy červené a jejich výběh jsou v zimě rozhodně něco, co stojí zoologické zahradě za vidění.“

Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: David Nejedlo , mib
Spustit audio

Související