Řemeslníci nevykazují účetně své příjmy

10. červenec 2006
Pod kůži

S dokladem, nebo snad bez něj? Tak s touhle otázkou se docela jistě potkal každý, kdo měl v životě co do činění s řemeslníky. Řada z nich totiž svou práci účetně nevykazuje a od svých zákazníků bere takzvané černé peníze. V praxi to znamená ztrátu pro státní pokladnu, kam putují daně. Přesvědčili jsme se, jak jednoduché je například nechat si opravit takovýmto způsobem dům. Náhodně jsme si na internetu vybrali podnikatele z Pelhřimovska a předstírali, že nám patří starší nemovitost na Havlíčkobrodsku.

Občan: Kopecký Milan, dobrý den.

Občan: Dobrý den.

Milan Kopecký: Já jsem teď koupil takovou nemovitost starší tady v Okrouhlicích u Havlíčkova Brodu.

Občan: No, to děláme všecko. Teď zrovna v Havlíčkově Brodě děláme něco.

Milan Kopecký: Jaká je s váma domluva? Jste schopni třeba bez dokladu?

Občan: Tak jo, samozřejmě. Jsme schopni se domluvit. Něco bez, něco na papír. To jak prostě už záleží, jak se domluvíme.

Milan Kopecký: Jak sami slyšíte, je to zcela normální postup. Mnou oslovení lidé v ulicích v Havlíčkově Brodě mají podobné zkušenosti. K daňovým únikům jsou ale lhostejní.

Občan: Ano, setkal. Při opravách a případně při drobnej údržbě baráku. Pokud mi někdo nabídne dvě ceny, jednu vyšší, jednu nižší za tu samou práci, tak člověk si většinou vybere tu nižší.

Zkušenost mám. Když nám dělali zámky, tak nám to pán udělal bez papíru, měli jsme to levnější.

Milan Kopecký: Vzniká tím daňový unik, jste si toho třeba vědoma?

Občan: Tak jistě, že jsem si toho vědoma, ale myslím si, že pokud prostě ty zákony jsou tak nastavený, že je to výhodný i pro toho zákazníka, i pro toho podnikatele, tak si myslím, že prostě to není nic špatnýho.

Milan Kopecký: Tolik názory z ulice. Daňový unik, to není jen daň z příjmu. Může to být i daň z přidané hodnoty. Dodává účetní poradce Jiří Kovařík.

Jiří Kovařík: Záleží, jestli je řemeslník plátce DPH, tak v tom případě samozřejmě o odvod daně z přidané hodnoty, se vší pravděpodobností i daň z příjmů. Pakliže by ten živnostník měl nějaké zaměstnance, tak zcela určitě jim krátí také mzdu, takže také odvody, daň z příjmu ze závislé činnosti, zdravotní pojištění, sociální pojištění. Nemalé hodnoty.

Milan Kopecký: Práce bez dokladu je i jedním ze způsobů, jak se vyhnout povinnému placení DPH. Pokud totiž podnikatel překročí 1 milion korun v tržbách za rok, stává se plátcem automaticky. Potom musí sazbu připočíst i k položkám za služby a odvést ji státu. Bez dokladu nakoupíme ale i například alkohol. Tady stát přichází o daň spotřební.

Jiří Kovařík: Tvoří samozřejmě i spotřební daň, bývá zkrácena tímto způsobem.

Milan Kopecký: Dodává účetní Jiří Kovařík, který se domnívá, že k nezákonným postupům mají blíže podnikatelé, vykonávající služby. Tedy od zedníků až po opraváře ledniček.

Jiří Kovařík: Záleží na například materiálových vstupech, nebo jestli složka tý ceny je hlavně práce a může lehce vést tu kontrolu skaldové evidence, což se taky nezřídka i děje.

Milan Kopecký: Například opravený dům bez účetních dokladů rovná se možné problémy při uplatňování reklamací. Své o tom ví i Ivan Vojtek z Centra ochrany. Událostí podle něho v celém Česku tisíce. Účinné právní prostředky existují. Musíme ale před soud.

Ivan Vojtek: V případě, že je absence takovéhoto dokladu, tak v tom momentě je potřeba případ dát k soudu, leží teda na žalobci. V tom momentě vzniká takzvaná důkazní nouze, ale lze ji překonat například určitou listinou, že teda to dílo skutečně bylo vobjednáno, že třeba svědecká výpověď svědků a podobně.

Milan Kopecký: Neexistence dokladů neznamená, že by zanikla záruka. Uzavírá Ivan Vojtek.

Moderátor Černé peníze, bez dokladu, možná, že vás to překvapilo, ale dost možná, že vůbec ne. Pořad Pod kůži o tom pro radiožurnál natočil Milan Kopecký.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu