Rakušan: Jsem pro povinné psychotesty pro držitele zbraní. Stoprocentní pojistka to ale není

4. leden 2024

Dnes jsou to dva týdny od tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, během níž střelec zavraždil 14 náhodně vybraných studentů a učitelů této vysoké školy. „Policie České republiky zítra oznámí konání velké tiskové konference příští týden, kde budou vysvětlovány jednotlivé aspekty zásahu,“ avizuje ministr vnitra Vít Rakušan.

Čtěte také

„Prověřování tak velkého zákroku je velmi podrobné. Úřad vnitřní kontroly prověřuje sekundu po sekundě všechny aspekty zásahu. Policie ČR samozřejmě vnímá i některé otázky, které se objevují ve veřejném prostoru,“ dodává. Kromě otázek se šíří také různé fámy, které jsou příslušnými institucemi prověřovány a vyvraceny.

Tragická událost částečně modifikovala i ministerskou agendu. Aktuálními se třeba staly diskuse kolem zbraňové legislativy, prevence podobných útoků nebo ochrana měkkých cílů. „Na středu jsme svolali kulatý stůl do Poslanecké sněmovny a budeme představovat naše vize a vůbec veškeré aspekty toho, co předkládáme v aktuální zbraňové legislativě,“ slibuje Rakušan.

Sám by byl pro povinné psychologické testy pro držitele zbraní. „Ale také si nemyslím, že je to stoprocentní. Mnohé zahraniční zkušenosti svědčí o tom, že silná sociopatická a inteligentní osobnost je schopná klasickým psychologickým testem projít. Nicméně určitá prevence by to z mého pohledu byla.“

Čtěte také

Práce policie podle něj byla profesionální. „Pokud se bavíme o spojení s klánovickou kauzou, pak policie pracovala velmi efektivně. Zatím se zdá, že středočeští policisté s informacemi pracovali velmi kvalitně a předávali je rychle,“ chválí ministr. Pochybení nevidí ani na straně policie a záchranářů zasahujících přímo na místě.

„Žádné pochybení bych tady neviděl. Ale určitě propojení všemožných registrů, nejenom registrů policejních, ale třeba i registrů ministerstva zdravotnictví, se zbraňovým registrem je obrovitánská výzva, kterou před sebou máme,“ nastiňuje témata, kterými by se ministerstvo mělo zabývat.

Prevence na vysokých školách

Větší důraz na prevenci budou muset klást i samotné univerzity. Rektoři, policie a zástupci příslušných ministerstev včera projednávali další možná bezpečnostní opatření.

Čtěte také

„Konkrétní experti, kteří se věnují ochraně měkkých cílů, představili celou řadu doporučení, manuálů a materiálů, které budou nyní vysokým školám k dispozici právě pro to, aby mohly ve spolupráci s opravdovými odborníky provádět ve vyšší míře analýzy vlastních budov,“ popisuje rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Možnosti se liší v závislosti na různých faktorech, jedním z nich je stáří budovy. „Když je budova vysoké školy nová, je ve většině z nich automaticky kontrola vstupu a výstupu, například formou vstupů na čipy,“ uvádí. „Celá řada vysokých škol ale sídlí v budovách, které jsou staletí staré, a tam jsou nástroje, které můžete použít, jiné.“

Krizovým nástrojem reagujícím na střelbu byla krizová linka poskytující psychologickou pomoc studentům i pedagogům univerzity. Ta dnes končí. Nabídka pomoci ale přetrvává.

Čtěte také

„Krizovou linku nahradí informační linka, která je poskytována naším centrem UK Point, kde se snažíme centralizovat podporu v nejrůznějších tíživých situacích,“ uzavírá Králíčková. „Linka bude fungovat v pracovní době. Každý, kdo bude potřebovat, podporu dostane. Jsme si vědomi, že psychologickou pomoc budeme poskytovat v řádu týdnů a měsíců. Je to běh na dlouhou trať.“

Více podrobností o vyšetřování, projednávané zbraňové legislativě nebo postupu vysokých škol si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související