Ragbista Macháček: V sedmičkovém ragby je olympiáda pro Česko reálná, v patnáctkovém to je o míle vzdálenější cíl

30. srpen 2023

Ve středeční sportovní talkshow Na place usedl ve studiu Radiožurnálu Sport do křesla ragbista Jan Macháček. S moderátorem Ladislavem Hamplem probrali historii sportu, jednotlivé pozice na hřišti, ale také chartu ragby. Jaké typy specifického sportu existují? Co Macháček očekává od Francie jako pořadatele blížícího se mistrovství světa? Kde všude po světě sbíral zkušenosti, které přenesl do knihy, kterou napsal? Poslechněte si pořad Na place.

Mám dojem, že si ragby v České republice mezi sportovními fanoušky ještě nenašlo to správné místečko a prostor, který by si zasloužilo. Je to tak?

Ragby je pořád z těch menších sportů, ačkoliv vzniklo skoro před sto lety, nebo se hrálo v Československu.

Máte touhu dostat sedmičkové ragby na olympiádu. Co je k tomu potřeba?

Prohlásil jsem to už v roce 2015, kdy jsme rozjížděli nějaký projekt. Na olympiádu je možné se dostat i s omezenějšími zdroji a základnou. Podmínkou bylo vytvoření akademií pro mládež a dospělé v olympijském programu. Stačilo to nasadit na stávající formáty. Skutečně je to ale složitější. U nás milujeme patnáctkové ragby a nebylo lehké přesvědčit ragbyovou veřejnost, aby se vydala sedmičkovým směrem.

I přesto letos naše děvčata v sedmičkovém ragby udělala velký krok směrem k účasti na olympiádě. Holky skončily třetí v evropské kvalifikaci, což je unikátní. Teoreticky můžou postoupit až do Paříže. To v patnáctkách je to o míle vzdálenější cíl.

Úroveň naší nejvyšší soutěže mužů je někde na úrovni páté nebo šesté ligy ve Francii. Je to extrémně náročný úkol vůbec zabojovat o olympiádu.

Nový Zéland hraje prim ve světovém ragby. Sám jste také na Novém Zélandě působil, čím to je?

Je to pro ně náboženství. Přirovnal bych to k tomu, kdybychom v Česku spojili fotbal, hokej, atletiku a turistiku dohromady. Všichni tam milují „All Blacks“, hraje se to tam na školách, takže se nedivím, že mají tak dobré hráče. Je to provázáno i s jejich kulturou. Oni budou pořád dobří, stejné to je i v Jižní Africe, kde to mají podobné. Austrálie, další velmoc z jižní polokoule, se sice teď trochu trápila, ale už se to zase zvedá.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Ladislav Hampl , rej

Související