Půlstoletí Ještědu. Severočeské muzeum vystavuje neúspěšné návrhy hotelu, původní nábytek i unikátní nádobí

30. červen 2023

Ikonická stavba hotelu a vysílače na Ještědu neodmyslitelně patří k dominantám Liberce. Nová výstava Severočeského muzea představuje architektonickou soutěž z roku 1963, která jí dala vzniknout. Hotel byl slavnostně otevřen o 10 let později, v roce 1973.

Severočeské muzeum v Liberci připomíná novou výstavou půlstoletí existence hotelu a vysílače na Ještědu. Jeho novodobá stavba byla dokončena v červenci 1973 a veřejnosti byl předán v září téhož roku.

Realizaci ikonické stavby předcházela v roce 1963 architektonická soutěž a ve finálním kole se sešlo 11 návrhů. Výstava představuje celou soutěž, spolu s kritickými ohlasy veřejnosti i odborníků na vybraný Hubáčkův projekt.

Jádrem jsou modely návrhů, které návštěvníkům přiblíží tehdejší přístup k architektuře. Modely doplňuje původní nábytek a také vzácné dobové, dosud nezveřejněné, fotografie.

A k vidění je i keramický jídelní servis návrháře Karla Wünsche, který nádobí navrhl speciálně pro hotel Ještěd. Sada se ale podle kurátora výstavy Luďka Lukuvky nedochovala kompletní. „Většinou byla rozkradena už v prvních letech po otevření Ještědu. Naštěstí se podařilo fragmenty toho souboru zachránit, a ve sbírkách máme sice ne kompletní, ale přece jen zásadní kostru toho souboru,“ potvrdil kurátor.

Model hotelu a vysílače na Ještědu zapůjčilo do Liberce olomoucké muzeum, kde ho nechali před lety vyrobit k samostatné výstavě o architektonické kanceláři SIAL. Modely ostatních 10 návrhů nechalo vyrobit Severočeské muzeum právě na tuto výstavu.

Podle ředitele muzea Jiřího Křížka po výstavě neskončí v depozitáři. „Rádi bychom, kdyby ta výstava pak pokračovala někam dál, protože Ještěd je fenomén. My tady připravujeme samostatnou expozici o umění druhé poloviny 20. století, kde bude Ještěd mít dominantní roli, a tam bychom část těch modelů znovu použili,“ odhalil plány.

Výstava Ještěd|50 potrvá v Severočeském muzeu do 15. října 2023.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související