Prodej bytů třetí osobě v Havlíčkově Brodě

21. listopad 2007
Pod kůži

Desítky městských bytů chce havlíčkobrodská radnice prodat i s nájemníky. Takové doporučení dostanou zastupitelé od radních. Jde o byty, o které jejich stávající uživatelé neprojevili zájem v končící vlně privatizace. Podle schválených pravidel je nejprve znovu nabídnou nynějším obyvatelům, pokud ale nezareagují, dostanou se na trh. Prodejní cena je nižší než cena tržní, a proto obvykle takové obchody lákají různé spekulanty. Nájemníci jsou ale v České republice chráněni zákonem, a pokud řádně platí, tak je nikdo na ulici vystěhovat nemůže.

Milan KOPECKÝ:
Z celkového počtu téměř pěti set privatizovaných bytů zbylo pětaosmdesát. Polovina jsou byty sociální a zbytek půjde na trh. Ještě předtím ale dostanou nájemníci šanci, dodává místostarosta Čeněk Jůzl.

Čeněk JŮZL, místostarosta Havlíčkova Brodu:
Všem těm obyvatelům, kteří prodej neuskutečnili, tak jim ještě mimořádně nabídneme takzvanou mimořádnou akci, se dá říct, kdy dostanou nabídku ještě za základní kupní cenu, která nebude tržní, ale bude základní. A ještě mimořádně se budou moci vyjádřit. Pokud budou akceptovat, bude jim byt prodán, pokud nebude, tak bude nabídnut třetím osobám.

Milan KOPECKÝ:
Jak ale říká Čeněk Jůzl, vše se odehrává v rámci schválených pravidel privatizace. Opozice namítá, mnoho lidí na koupi bytu nemá.

Milan PLODÍK, opoziční zastupitel /KSČM/:
My, když se schvalovaly pravidla prodeje bytů, tak v zastupitelstvu jsme byli proti tomu, aby se prodávaly třetím osobám, koalice současná si to schválila, a tím pádem vystavila ty nájemníky do tlaku, že jo, že buď teda byt koupěj, anebo budou vystaveni nebezpečí, že to koupí někdo s nima a pak prostě bude, buď jim odpojí vodu, známe to z televize, odpojí vodu, odpojí elektriku, odpojí plyn, dostane je z toho bytu a pak ho bude prodávat tržně prostě jako prázdnej. Anebo v podstatě otázka je, za kolik to bude kupovat s těma nájemníkama ten byt.

Milan KOPECKÝ:
Názor protistrany, komunista Milan Plodík. Seznam oněch jednačtyřiceti nájemníků je tajný. Mně se nicméně podařilo sehnat mladou ženu, které se to bezprostředně dotýká také.

osoba:
Mám určitě strach z toho, aby mi ho někdo nekoupil nad hlavou. Bude mi to nabídnuto asi ke koupi, určitě si myslím, že jo, koupím ho, vezmu si na to úvěr, nerada bych, aby mi to koupil někdo nad hlavou a já bych se měla někam vystěhovat, to si ho radši koupím.

Milan KOPECKÝ:
Mnozí havlíčkobrodští ale takové možnosti nemají. Banky jim statisíce nepůjčí. Navíc Milan Plodík, mimo jiné majitel realitní kanceláře, upozorňuje na hluboký střet zájmů. Privatizaci bytů totiž prováděli pověření úředníci, mezi kterými byla i osoba z jiné realitní kanceláře.

Milan PLODÍK, opoziční zastupitel /KSČM/:
Dneska to právě vidíme, dneska se to promítne, protože ona bude mít perfektní přehled o tom, kde jsou starý lidi, který třeba i brzo zemřou, kde se budou uvolňovat byty, který se budou rozprodávat třetím osobám a oni pak následně to budou rozprodávat tržně prázdný. To je dobrej byznys, ne.

Milan KOPECKÝ:
Vedení havlíčkobrodské radnice jakýkoliv střet zájmů odmítá. Nájemníci se ale podle advokáta Martina Soukupa nemají čeho obávat. Jsou totiž chráněni zákonem, a to velmi pečlivě.

Martin SOUKUP, adsvokát:
I na vyšší úrovně, až například v západní Evropě, jejím základním právem je, že skutečně je nemůže nikdo vystěhovat z bytu, aniž by k tomu přivolil soud a aniž by použil některý z přísně vymezených výpovědních důvodů. Pokud dojde k tomu vystěhování, skutečně mají nárok na náhradní byt nebo náhradní ubytování.

Milan KOPECKÝ:
Dodává právník Martin Soukup. Konečné slovo má v Havlíčkově Brodě zastupitelstvo, které o prodeji bytů třetím osobám bude rozhodovat na konci listopadu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu