Přichází období respiračních onemocnění. Co dělat, abychom se jim vyhnuli?

2. říjen 2023 21:06

Přichází období, kdy lidé plní ordinace praktických lékařů kvůli respiračním chorobám. Kolik nemocných je v Olomouckém kraji a jak se chovat, abychom se chorobě vyhnuli?

O tom jsme mluvili s Andreou Škurkovou, ředitelkou protiepidemického odboru Krajské hyginické stanice Olomouckého kraje

Jaká je tedy aktuálně situace v Olomouckém kraji? A které věkové kategorie postihují respirační choroby nejčastěji?
Za poslední kalendářní týden evidujeme 818 případů v přepočtu na 100000 obyvatel akutních respiračních infekcí. Nejvyšší nemocnost je pak u dětí do pěti let věku. Co se týká onemocnění COVIDem-19, tak v této kategorii respiračních infekcí máme hlášenu ve zdravotnických zařízeních 148 případů a nejvíce nemocných pak eviduje u osob v produktivním věku.

Máte nějaká doporučení, jak by se lidé měli v těchto dnech chovat, aby nějakým respiračním onemocněním neonemocněli?
Jsou to obecná doporučení, obecná pravidla, kdy v rámci prevence respiračních onemocnění je důležité věnovat pozornost důkladné hygieně rukou. Při kašli nebo kýchání si zakrývat nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem. Pobytové místnosti pravidelně větrat, posilovat svoji přirozenou imunitu pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu, ale také konzumací ovoce a zeleniny. A v neposlední řadě každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemocí.

Zůstaňme ještě u prevence. Lékaři už nabízí proti některým respiračním chorobám očkování, kdo a kdy by ho měl zvážit?
O očkování je důležité poradit se se svým praktickým lékařem nebo odborným lékařem, který vyhodnotí zdravotní stav komplexně. A obecně pak mohou zmínit, že je vhodné zvážit nutnost a důležitost očkování proti chřipce, eventuálně i proti onemocnění COVID-19 u zdravotníků, u osob pracujících v přímé péči a samozřejmě i u osob nad 65 let věku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio