Příběhy našich sousedů: Život paní Marie z Mikulášovic změnila nevinná kolize se sovětskou vlajkou

Český rozhlas je dlouhodobě mediálním partnerem veřejně prospěšné organizace Post Bellum, která mimo jiné vyhledává pamětníky totalitních praktik naší minulosti a zaznamenává jejich svědectví. Bylo nám ctí, když studentky Gymnázia Rumburk přijely do našeho studia jeden takový příběh režijně dokončit.

Jedna ze studentek Gymnázia Rumburk, které přijely do Českého rozhlasu Liberec dokončit příběh paní Marie pro Post Bellum

V rámci vzdělávání dalších generací natáčejí děti v projektu Příběhy našich sousedů neziskové organizace Post Bellum skutečné příběhy lidí, kteří na vlastní kůži zažili totalitní praktiky.

Studentky rumburského gymnázia Kateřina Čiháková, Zuzana Kinčlová, Anežka Hoťová a Šárka Leksová spolu s paní učitelkou Lenkou Nedvídkovou zajímal příběh paní Marie Čihákové, která se narodila v Mikulášovicích.

Její život v socialistickém Československu ovlivnila zdánlivě nevinná příhoda, která se odehrála v době, kdy paní Marie studovala tam, kde teď studují dívky, jež její příběh pro Paměť národa zaznamenaly.

„Můj budoucí manžel mě nesl na ramenou a šli jsme kolem nádraží (v Rumburku). Bylo asi nějaké výročí, visela tam sovětská vlajka a ‚flákla‘ mě přes hlavu. Byli jsme trošku přiopilí, tak jsem začala ‚co ty mě máš co flákat…‘, a kluci ji utrhli,“ vzpomíná v příběhu paní Marie.

„Viděla nás jedna nejmenovaná paní, která to tenkrát nějak prozradila a byla z toho aféra. Asi týden na to přišli pro mě do školy policajti z Rumburka, kriminalista, do teď vím, jak se jmenoval, a odvezli mě k výslechu,“ popisuje paní Marie, co následovalo. Událost ji pak provázela i v dalším životě a paradoxně jí jednou i pomohla.

Její vzpomínky Kateřina, Zuzana, Anežka a Šárka z rumburského gymnázia natočily a ve studiu Českého rozhlasu Liberec dotočily průvodní slovo a příběh zkompletovaly. Výsledek si můžete poslechnout.

autoři: Pavel Kudrna , Post Bellum , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.