Při lokálních povodních na Uničovsku a Šumpersku zemřel jeden člověk, další se pohřešuje

8. červen 2020

Uničovsko a Šumpersko zasáhly lokální povodně. Nejvíc postihly Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskavu a Dlouhou Loučku. 

Voda mnohde dosahovala přes metr vysoko. Jeden člověk při povodních zemřel, další se pohřešuje. Desítky obyvatel v obcích hasiči evakuovali a zachránili.

„V současné chvíli evidujeme zhruba 30 zachráněných osob. Pomáhali jsme jim z vody, zatopených automobilů a zatopených domů. Dalších zhruba 30 osob jsme evakuovali do bezpečí. Někteří využili toho, že se ubytovali u příbuzných a momentálně řešíme náhradní ubytování,“ říká mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Uničově záplavová vlna protéká městským parkem a pod vodou jsou místní části Dolní Sukolom a Nová Dědina. Riziko záplav ráno podle Vincoura dál hrozí v Brníčku. „Jsou to všechno místní části navázané na tok Oskavy, tam je to nejhorší,“ podotkl Vincour.

V Uničově a jeho místních částech zatím nikdo evakuován nebyl. Úřady ale obyvatele v záplavami zasažených oblastech vyzvaly, aby neopouštěli domovy. „Proud je opravdu silný a na komunikacích jsou kanály pryč, takže nebezpečí je velké,“ upozornil Vincour.

autoři: bas , red
Spustit audio