Petr Lébl v poslední vůli chtěl, abych režírovala Cyrana z Bergeracu, vypráví herečka Petra Špalková

13. květen 2024

Je herečkou i režisérkou. „Režírovat jsem chtěla spíš v útlém mládí. Teď už mi chybí ta erudice. Čas, kdy jsem se tomu mohla věnovat, už minul,“ uvažuje známá herečka. Proč chtěla být veterinářkou? Setkala se se zvířaty ve své profesi? Kdo je Sylvie? Co nového chystá společně s režisérkou Alicí Nellis? Je její dcera Andělka už zkušenou herečkou? Jak se ona sama dostala k herectví? Je pravda, že si o první divadelní roli řekla?

Petra Špalková

„Malých režií se člověk dopouští, když učí,“ rozvíjí téma Petra Špalková. „A já mám za sebou devět let pedagogické praxe a tam někoho vedeš a hňoucáš tam malé představení. Ale že by se tomu dalo říkat režie? Já mám ráda koncepční režiséry, kteří mají jasnou vizi a představu o vedení herců.“

Přesto jí režie do života několikrát vstoupila a legendární Petr Lébl si to také přál. „Napsal do své poslední vůle, že chce, abych Cyrana z Bergeracu v Národním divadle režírovala spolu s Olgou Sommerovou podle jeho záznamů z představení v Izraeli. Překvapilo mě to. Jednou tak na mě koukal, jak sedím u režijního stolku a řekl, že by české divadlo potřebovalo takovou hezkou a milou režisérku jako jsem já,“ vzpomíná Petra Špalková v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.