Petr Hartman: Ministr Staněk hraje dobře i ve vedlejší roli

2. červenec 2019

Nemohu odvolat sám sebe, tvrdí ministr kultury Antonín Staněk. Má pravdu. Jeho osud leží v rukou prezidenta republiky.

Zároveň se mýlí, když tvrdí, že neblokuje racionální řešení. To totiž spočívá v tom, že na ministerstvu kultury brzy skončí a nahradí ho člověk nominovaný sociální demokracií.

Jan Vávra: Naše země směřuje k ústavnímu puči

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman by podle 36 procent lidí měl s výměnou na postu ministra kultury počkat na vyjasnění situace.

K urychlení výměny však Antonín Staněk aktivně nepřispíval. Kdyby se na jeho počínání neptali novináři, veřejně by nevystoupil. Například s výzvou, aby prezident republiky zbytečně neprodlužoval jeho pobyt v ministerském křesle a umožnil mu z něj rychle odejít. Antonín Staněk tak nehraje v tomto sporu hlavní roli.

To má pravdu. Milošem Zemanem byl obsazen do role vedlejší a zvládá ji velmi dobře. Sociální demokraté se i s jeho přispěním více než měsíc marně domáhají obsazení postu ministra kultury tak, jak si oni představují.

Ústupek prezidentovi?

Dokonce se je prezident snažil vmanévrovat do role, že by se s Antonínem Staňkem měli usmířit. Hlava státu v tom hodlala vystupovat jako prostředník. Ani v tento moment se proti tomu končící ministr nijak veřejně neohradil.

Jiří Leschtina: Když premiér a prezident žonglují s předčasnými volbami

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce opatrně připustil, že pokud sociální demokraté odejdou z vlády, mohlo by dojít na předčasné volby.

Přitom Miloš Zeman není předsedou ČSSD, který by se měl pokoušet sjednocovat rozhádanou stranu. Měl by naplňovat ústavu a respektovat kompetence z ní plynoucí.

V České republice neexistuje prezidentský systém. Za vládu zodpovídá premiér. Ten má nárok na to, aby mohl vyměňovat ministry jak sám, či ve shodě s koaličním partnerem, uzná za vhodné. Prezident republiky by mu v tom neměl bránit a ani ho zbytečně zdržovat.

To, že v ústavě není jednoznačně stanovena lhůta, dokdy musí ministra odvolat, neznamená, že o tom může přemýšlet měsíce či dokonce roky. Tím by prakticky zablokoval obměnu vlády. Požadovat po Miloši Zemanovi urychlené jednání proto není ultimátem.

Petr Hartman

Andrej Babiš by neměl být v tomto sporu obchodníkem, ale politikem. Neměl by s hlavou státu dojednávat kompromis, ale trvat na naplnění svých premiérských pravomocí. Ve hře totiž není jen post ministra kultury, ale také autorita předsedy vlády. Ústupek prezidentovi by z tohoto úhlu pohledu nebyl pro Andreje Babiše zrovna dobrý obchod.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio